Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Ένα πολύ ωραίο όσο και επίκαιρο σχόλιο έκανε ο αγαπητός φίλος Ανδρέας Χατζηπολάκης στην σελίδα του διαβάζοντας για την αδιαφορία μας σε ορισμένα αρχαιολογικά θέματα.
Γράφει λοιπόν..

- Το 2015 συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι που προσπαθούσαν να πουλήσουν ένα ανεκτίμητης αξίας μινωικό αγαλματίδιο (μικρός κούρος). Από τότε μέχρι σήμερα το αγαλματίδιο βρίσκεται σε αποθήκη, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά ειδικής προθήκης που να τοποθετηθεί στο Μουσείο Σητείας (1).
Και διερωτώμαι τώρα εγώ:
Τι θα ήταν καλύτερο να είχε πωληθεί και να καταλήξει σε κάποιο μεγάλο μουσείο του εξωτερικού, όπου θα του έκαναν την ενδεδειγμένη προβολή και θα το χαιρόταν ο κόσμος ή να βρίσκεται στον αιώνα τον άπαντα σε μια σκοτεινή αποθήκη;
Η τουλάχιστον να δοθεί ως δάνειο, αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να το εκθέσουμε.
Εχω κι ένα άλλο ερώτημα: Ολόκληρη επαρχία Σητείας δεν μπορεί να μαζέψει 15  χιλιάρικα να πάρει μια προθήκη;
Θα μου πείτε ότι αυτό είναι δουλειά του Κράτους. Συμφωνώ. Αλλά δυστυχώς ο πολιτισμός είναι ο φτωχός συγγενής στις δημόσιες επενδύσεις, ανέκαθεν όχι μόνο τώρα. Και αν έλειπαν οι ξένες αρχαιολογικές αποστολές, που ανασκάπτουν όλη την Ελλάδα, ένα μόνο μικρό ποσοστό από τα αρχαία μας θα είχε ανακαλυφτεί. Πρόσφατα Ιταλοί ανακάλυψαν στη Γόρτυνα ένα μοναδικό νόμισμα με τον Μινώταυρο (2). Οι Βέλγοι στο Σίσι Λασιθίου ανακάλυψαν ένα χρυσό περιδέραιο (3), για νά μείνω μόνο στις πρόσφατες ανακαλύψεις και μόνο στην Κρήτη
Λίγο δίκιο έχει και φυσικά δεν ειναι μόνο οι νέες ανασκαφές που φέρνουν ανεκτίμητα αντικείμενα στο φως, υπάρχουν και οι παλιές που έφεραν "στολίδια" και με αυτά ξεμίζουν οι αποθήκες χρόνο με το χρόνο ... όμως που θα βρεθεί ο χώρος για να μπορέσει να χωρέσει όλα αυτά τα ανεκτίμητα... 
Τελευταίο παράδειγμα εμείς εδώ με την αρχαία Φαλάσαρνα και τις ανασκαφές της ΕΦΑ Χανίων και της Ελπίδας Χατζηδάκης. Ανεκτίμητα αντικείμενα 4ου αι. π.Χ που αλλάζουν πολύ την ως και σήμερα ιστορία που ξέραμε...σε μια περιοχή που τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων τουρισμών αλλά και ντόπιων επισκεπτών εφόσον συνεχίσουμε να ασχολούμαστε αυτήν την ανασκαφή. 
Όνειρο βέβαια εκτός του να μπει σε ένα πρόγραμμα η ανασκαφή ειναι να δημιουργηθεί ένα νέο μουσείο στην περιοχή, μιας και τα αντικείμενα της Φαλάσαρνας ειναι πολλά και το μικρό όσο και συμπαθητικό μουσείο της πρωτεύουσας, δεν χωρά πλέον όλα αυτά που έρχονται στο φως κάθε χρόνο. 
Είμαι σίγουρος οτι θα το βάλουν και αυτό το "όνειρο" στο προεκλογικό μας φυλλάδιο οι ντόπιοι εκλεκτοί.






Δεν υπάρχουν σχόλια: