Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ;

 Save_Falasarna, save Lafonisi, save Balos, είναι της μόδας πλέον να σώζουμε ή να προσπαθούμε να σώσουμε τις προστατευόμενες περιοχές δημιουργώντας τέτοιες ομάδες μιας και δεν υπάρχει άλλη λύση ειδικά προστασίας των, απο τους πολίτες, απο την αυτοδιοίκηση, αλλά και απο το κράτος. Το γενικό πλαίσιο πoυ κινούνται οι σωτήρες μας ειναι οτι δεν κτίζουμε στις αμμούτσες, αλλά μόνο τις "εκμεταλλευόμαστε". Ναι τις εκμεταλλευόμαστε με κάθε τρόπο.
Από την μια εμείς που φωνάζουμε για προστασία πηγαίνουμε κατά χιλιάδες στην παραλία αυτή παρκάρουμε πάνω στα κρινάκια και της αμμοθίνες, ζητάμε στην κυριολεξία καλύτερες ανέσεις για να απολαύσουμε το μπανάκι μας, ξέρετε εσείς, μαξιλαράκια, ομπρελίτσες, αναπαυτικές ξαπλώστρες, για να απολαύσουμε την φραπεδιά βλέποντας ταυτόχρονα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, την τοπική κοινωνία άλλο που δεν θέλει να "εκμεταλλευτεί" αυτήν την κατάσταση για να γεμίσει τις τσέπες της, αλλά και τον δήμο που ενθουσιάζεται που μια παραλία του ειναι τόπος έλξης τόσων τουριστών, αλλά αδιαφορεί για όλα τα υπόλοιπα που θα έπρεπε να είχε κάνει χρόνια τώρα. Χώρους σταθμευσης, προστασία των αμμοθινών, προστασία των απειλούμενων φυτών και δένδρων, βιολογικό, ένα σχέδιο πόλης, δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, νερό και το σπουδαιότερο να εφαρμόσει ένα κανονισμό πέρα απο τις εισηγήσεις των "ειδικών" που έχει αποδειχθεί περίτρανα οτι μόνο ειδικοί δεν ειναι. 
Σαφώς και πρέπει να προφυλαχθεί η παραλία όχι μόνο αυτή αλλά όλες και φυσικά δεν ειναι μόνο τα Φαλάσαρνα που κινδυνεύουν σήμερα ..γιατί απλά στη Φαλάσαρνα δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, αλλά οι προστάτες δεν βλέπουν τι γίνεται σε Μπάλο και Λαφονήσι, επειδή εκεί δεν τους συμφέρει ακόμα να κάνουν όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί 20 χρόνια και όχι μόνο δεν τηρούνται αλλά παραβιάζονται με τον χειρότερο τρόπο μάλιστα απο ανθρώπους που σήμερα ειναι οι ειδικοί της προστασίας. Όμως θα τα κάνουν στη Φαλάσαρνα σε 3-5 μήνες.
Λίγο πριν έλθουν οι επενδύσεις λοιπόν "ξύπνησαν" και θέλουν προστασία στις απειλούμενες περιοχές αυτοί που τις εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Τιμές, ποσότητα τουριστών, εκμετάλλευση περισσότερου χώρου παρά τις απαγορεύσεις, πρόστιμα και φυσικά το σπουδαιότερο παίρνοντας αποφάσεις που ούτε καν απο τα τοπικά Δ.Σ έχουν περάσει.
Φυσικά κανενός δεν καίγεται καρφί αν κόσμος κάθε χρόνο θα ειναι περισσότερος, ακόμα και στη Φαλάσαρνα, που μέσα σε ένα χρόνο θα ξεπηδήσουν πάνω απο 80 νέες ξενοδοχειακές μονάδες..
Το πρόβλημα λοιπόν ειναι γενικότερο και δεν βλέπω προτάσεις πλην ...του να μην κτίσει ο Τσατσαρώνης και κάθε Τσατσαρώνης ένα ξενοδοχείο 850 κλινών, λες και 30 χρόνια τώρα δεν συντελείτε το μεγαλύτερο έγκλημα σε ολάκερη την προστατευόμενη Κίσαμο. Τώρα μας έπιασαν τα κλάματα.

Να και η ανακοίνωση του save Falasarna.....
- Ετοιμάζεται η “Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.” (της οικογένειας Τσατσαρωνάκη – ναι, αυτής από την διαφήμιση με τα κρητικά Παξιμάδια “το Μάννα”) να κάνει τα ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ένα απέραντο ξενοδοχείο, μια προέκταση της τουριστικής της επένδυσης για την “ανάπτυξη” του τόπου.
Αν και λίγη σημασία έχει ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν, όταν το πρόσταγμα για να γίνει η Κρήτη αποικία των κάθε λογής “επενδυτών” το δίνει τελικά το ίδιο το ελληνικό κράτος.
Με μια σειρά από νόμους που καταργούν στην πράξη κάθε υπόνοια προστατευόμενης περιοχής, παραδίδει στις εταιρείες τον φυσικό πλούτο του τόπου μας σε συσκευασία δώρου.
Αυτή είναι η μόδα τώρα. Το κράτος των Επενδυτών. Κάνουν ότι γουστάρουν, όπου γουστάρουν και όπως γουστάρουν. Χωρίς καν χάντρες και καθρεφτάκια. Έρχονται πλέον ως επιδοτούμενοι σωτήρες.
Σε άλλες εποχές, όποιος τολμούσε να αγγίξει τέτοια μαγικά μέρη, θα τον έπαιρναν στην καλύτερη για αυτόν, με τις πέτρες.
Τώρα όλοι αυτοί που καταστρέφουν τις ομορφιές του τόπου μας, αλωνίζουν άφοβα και το διαφημίζουν κιόλας. Έχουν μάλιστα και την αμέριστη συμπαράσταση “τοπικών αρχόντων”, γόνων πολιτικών τζακιών και κομματαρχών του βαθέος κράτους.
Θεωρούν πως παίζουν χωρίς αντίπαλο. Να τους διαψεύσουμε!!
Αν δεν δουν κάτι συλλογικό και δυναμικό απέναντι τους, δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα όρθιο. Από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία!


Τι προτείνουν μπορούν να μας πουν; Αυτό έχει σημασία γιατί αν ξέρουν απο εκεί πρέπει να είχαν ξεκινήσει ώστε να μην είχαμε τέτοιους "κακούς" επενδυτές. Το δεν κτίζουμε στις αμμούτσες δεν λέει τίποτα... και ο κακός στην προκειμένη περίπτωση δεν ειναι ο κάθε επενδυτής αλλά όλοι εμείς που τόσα χρόνια παίζαμε να μην πω τι; 
Μπάλο και Λαφονήσι ποιος άραγε θα τα προστατέψει; Ο Δήμος μας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: