Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αν και ο Κώστας Κουκουράκης δεν μας συνηθίζει σε προσωπικές αναρτήσεις εντούτοις χθες έκανε μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει και υπήρχε εδώ και 22 χρόνια στο Λαφονήσι απο την εποχή που ήταν αυτός Δήμαρχος ως και σήμερα που σαν γνήσιος αυτοδιοικητικός προσπαθεί να σώσει τον τόπο του (μας) απο την θέση του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Κισάμου, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις.
Γράφει λοιπόν ο Κώστας αν και τα περισσότερα ειναι γνωστά σε μας απλά ενδεχομένως να τα ξεχνάμε....(κάποιοι ούτε που θέλουν να τα ξαναθυμηθούν)

Αλήθεια 1η: Από το 2000 το ΔΣ Ιναχωρίου ζητούσε απαλλοτρίωση της "Βουλισμενης" Ελαφονήσου. 
Αλήθεια 2η: Το 2009 το αίτημα απαλλοτρίωσης επικυρώθηκε με (Χωροταξική Μελέτη και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη). 
Αλήθεια 3η: Γίνεται η συνένωση Δήμων Ιναχωρίου, Κισάμου, Μηθύμνης.
Αλήθεια 4η: Ο συνδυασμός Μυλωνάκη έχει στο προεκλογικό πρόγραμμα του και το ανακοινώνει στις ομιλίες του ως βασικό στόχο την έγκριση ΕΠΜ και ΣΧΟΟΑΠ.
Αλήθεια 5η: Ο συνδυασμός της κυρίας Σκουλάκη έχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της και το ανακοινώνει στις ομιλίες της στόχο την έγκριση της ΕΠΜ και του ΣΧΟΟΑΠ.
Αλήθεια 6η: Και στις επόμενες εκλογές (τις οποίες κέρδισε ο κύριος Σταθάκης) υπήρχε το ίδιο θέμα στο πρόγραμμα όλων των συνδυασμών και το ανακοίνωναν στις ομιλίες τους οι επικεφαλής.
Αλήθεια 7η: Το 2018 εγκρίθηκε η ΕΠΜ από το υπουργείο περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).
Αλήθεια 8η: Το 2020 το ΔΣ του Δήμου Κισάμου με δήμαρχο τον κύριο Μυλωνάκη αποφάσισε και επιβεβαίωσε εκ νέου για τις προσπάθειες που θα γίνουν προκειμένου να συντελεστεί η απαλλοτρίωση. Αυτή η θέση γίνεται πλέον ισχυρότερη διότι υπάρχει συμφωνία και συναίνεση από τον όμορο Δήμο Κανδάνου - Σελίνου.
Αλήθεια 9η: 2 ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση αυτή δηλαδή το 2022 το Λαφονήσι αλλάζει ιδιοκτησία.
Αλήθεια 10η: Στο ΔΣ Δήμου Κισάμου 25/03/2022 με θέμα προτάσεις Δήμων Κισάμου και Καντάνου - Σελίνου σχετικά με την τεχνική διαβούλευση μεταξύ μελετητών και των 2 Δήμων για την ΕΠΜ από Χρυσοσκαλίτισσα έως Ακρωτήρι Κριός και όπου με συνέπεια οι 2 Δήμοι μεταξύ άλλων ζητούν απαλλοτρίωση της χαμηλής ζώνης με την ειδικότερη ονομασία "Βουλισμένη" στο Λαφονήσι και προσθέτουν το αίτημα απαλλοτρίωσης όμορης προστατευόμενης περιοχής με την ειδικότερη ονομασία (κεδροδάσος). 
Σε αυτό το Δημοτικό συμβούλιο άλλαξε η θέση του κυρίου Σταθάκη και προέβαλλε μεταξύ άλλων να φύγει ο Δήμος από την περιοχή Ελαφονήσου (να μην βάλει ομπρέλες). Επίσης πρότεινε να γίνει φυσικό πάρκο. Να φύγει ο Δήμος δηλαδή και να έρθει ποιος; 
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το χρονικό αυτό ειναι αποτυπωμένο σε μεγάλο μέρος του, με επιστολές και πολλά αρθράκια και στο αρχείο του sadentrepese... φυσικά όλοι συμφωνούμε για την διάσωση του Λαφονησιού ήταν και ειναι πρωταρχικός στόχος όλων μας... και των δημοτικών αρχών άσχετο αν και ποτέ δεν το εφάρμοσαν. Μάλιστα η απορία μου ειναι... μπορούμε να αθωώσουμε κάποιους την ύστατη στιγμή όταν για 15 χρόνια τρυγούν και ξανατρυγούν το Λαφονήσι δίχως ένα ανταποδοτικό και έχουν φέρει στα πρόθυρα της καταστροφής μια ολάκερη περιοχή; 
Δεν θα κουβεντιάσω για τον επενδυτή που δεν έχει δουλειά κανένας εκεί μιας και η περιοχή ειναι καθαρά προστατευόμενη, αλλά αυτό ειναι θέμα μεγάλης κουβέντας ανάμεσα στις προηγούμενες δημοτικές αρχές πως δεν κατάφεραν να κάνουν δική τους την γη παίρνοντας το τολμηρό επιχείρημα, που ο Κώστας Κουκουράκης απο το 2000 και μετά φωνάζει ..... και μας έπιασε ο πόνος το 2020... και αυτό με επιφύλαξη για να μην πω 2022.
Επειδή η μνήμη, μας συμφέρει, πάντα να ειναι κοντή, θα τελειώσω την αναφορά μου με μια μικρή υπενθύμιση. Εγώ ήμουν μέλος της ομάδας του Κώστα Κουκουράκη τότε... και ξέρω ποιοι και πως μας πολέμησαν γι' αυτές τις ιδέες μας, για το Λαφονήσι, τότε. Εξάλλου ειναι όλα γραμμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: