Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΜΠΑΛΩΘΙΕΣ.... ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΘΙΜΟ;

Για ένα ξεπερασμένο έθιμο κάνουν λόγο κάποιοι από τους δημάρχους του Νομού Χανίων, όταν αναφέρονται στις μπαλωθιές. Ουσιαστικά πρόκειται για την εξαθλίωση και την πλήρη παρερμηνεία του εθίμου όπως ήταν στο παρελθόν, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για τους υπόλοιπους ανθρώπους, που χωρίς να το επιδιώκουν πέφτουν θύματα των άσκοπων πυροβολισμών στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς στο νησί, όπως τονίζει ο δήμαρχος Γεωργιούπολης, Φερδινάνδος Μαρικάκης, ο οποίος μάλιστα έχει γίνει πολλές φορές μάρτυρας τέτοιων περιστατικών, καθώς είναι και γιατρός.
Έθιμο αποτελεί μόνο για τους «πιστολάδες»
Με τις άσχημες συνέπειες του φαινομένου, όπως τους τραυματισμένους ή τους νεκρούς από τις μπαλωθιές, έχει έρθει αντιμέτωπος πολλές φορές ο δήμαρχος Γεωργιούπολης, Φερδινάνδος Μαρικάκης. Γεγονός που τον κάνει να καταδικάζει το «έθιμο των πιστολάδων».
«Είμαι κατά αυτού του φαινομένου. Βεβαίως εδώ στην Κρήτη, οι "πιστολάδες" το θεωρούν έθιμο. Εγώ, όμως, πέραν της δημαρχιακής μου ιδιότητας είμαι και γιατρός και έχω αντιμετωπίσει τις άσχημες συνέπειές του, δηλαδή τους τραυματισμένους και τους νεκρούς από άσκοπους πυροβολισμούς. Τα θεωρητικά, όμως, μέτρα δεν βοηθούν την κατάσταση και δεν γνωρίζουμε με ποιους τρόπους πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε, τους νέους ειδικά, να μην το εφαρμόζουν».
Σπανίζει στα Χανιά
Ωστόσο, ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι το φαινόμενο αυτό σπανίζει, τουλάχιστον στην περιοχή του, και ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν το υιοθετούν πια.
Οι μπαλωθιές ευτυχώς δεν αποτελούν πλέον έθιμο για τα νέα παιδιά στο Δήμο Καντάνου, σύμφωνα με το δήμαρχο, Ευτύχη Δασκαλάκη.
Δεν παίζω μπλιο άλλες μπαλωθιές
τούτες τσι μαύρες μέρες
στα ύψη ανεβαίνουν οι τιμές
κι ακρίβυναν κι οι σφαίρες
«Αυτό το φαινόμενο σπανίζει στα μέρη μας, εδώ και χρόνια. Πότε-πότε το συναντάμε σε διάφορους γάμους αλλά δεν είναι "επιδημία". Ειδικά τα νέα μας παιδιά δεν έχουν τη διάθεση να κρατούν όπλα και να πυροβολούν. Δεν το έχουν υιοθετήσει. Δεν τους ταιριάζει. Πρόκειται για ένα κακό χόμπι και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει τελείως».
Ξεπερασμένο έθιμο
Πρόκειται για ένα ξεπερασμένο έθιμο, που δεν έχει πια νόημα η διατήρησή του στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με το δήμαρχο Νέας Κυδωνίας, Μανόλη Σταματάκη.
«Θεωρώ ότι οι μπαλωθιές είναι πια ξεπερασμένες για την Κρήτη του 2010. Δεν μπορεί τον 21ο αιώνα κάποιοι Κρητικοί να εκφράζουν τη χαρά τους και γενικότερα τα αισθήματά τους βγάζοντας το πιστόλι και πυροβολώντας στον αέρα και μάλιστα σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου είναι συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι. Άλλωστε, πιστεύω ότι δεν υπάρχει νόημα πια σε αυτό το έθιμο, που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει».
«Είναι απαράδεκτο να φοβάσαι για τη ζωή σου»
Στα Χανιά δεν συναντάται συχνά το έθιμο των μπαλωθιών, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πελεκάνου, Γιώργος Ζουριδάκης, ο οποίος αποχωρεί από κάθε κοινωνική εκδήλωση που ρίχνουν πυροβολισμούς.
«Οι άσκοποι πυροβολισμοί να σταματήσουν κάποια στιγμή. Ενώ έχεις πάει σε μία εκδήλωση και διασκεδάζεις είναι απαράδεκτο να αρχίσουν οι πυροβολισμοί και να φοβάσαι για τη ζωή σου και μάλιστα η αστυνομία να μην κάνει τίποτα γι' αυτό. Ευτυχώς εδώ δεν το συναντάμε συχνά, όπως συμβαίνει στο Ηράκλειο. Στα Χανιά συμβαίνει μόνο σε κάποιους γάμους ή όταν γιορτάζει κανείς και είναι κάποιος "ζωηρός". Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί εγώ δεν τα αντέχω αυτά. Οπότε έχω τύχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχω σηκωθεί και έχω φύγει».
Δεν είναι θέμα «τιμής»
Η παράνομη οπλοκατοχή όπλου για την υποτιθέμενη χρήση των μπαλωθιών αποτελεί μόνο δικαιολογία για κάποιους, που τη χρησιμοποιούν για εγκληματικές ενέργειες, ονομάζοντάς τις θέματα «τιμής», σύμφωνα με το δήμαρχο Πλατανιά, Γιώργο Τσαγκαράκη.
«Σαφώς είμαι εναντίον των μπαλωθιών. Θεωρώ ότι είναι ένας απαράδεκτος τρόπος διασκέδασης. Εγκυμονεί κινδύνους για τον κόσμο που πάει να διασκεδάσει και στο τέλος καταλήγει τραυματισμένος. Είναι ένα πάρα πολύ κακό έθιμο. Δυστυχώς, τα όπλα έχουν πέσει σε χέρια ανθρώπων που δεν ξέρουν τη χρήση τους. Εν πάση περιπτώσει, όμως, δεν μπορεί η διασκέδαση να συνοδεύεται με σκοτωμούς, κηδείες κ.ά. Είναι αδιανόητο αυτό στη σημερινή εποχή. Η δικαιολογία δε, αυτού του εθίμου δίνει άλλοθι σε ορισμένα «κακοποιά στοιχεία», που μεγαλώνουν με αυτήν την κουλτούρα σε διάφορες περιοχές, να κάνουν χρήση του όπλου για εγκληματικές ενέργειες και ειδικά σε ζητήματα «τιμής», που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την τιμή και τις αξίες του Κρητικού».
ΕΦ.ΤΟΛΜΗ
Υ.Σ Τελικά τα μάτια μας και τα αυτιά μας δεν βλέπουν και δεν ακούνε καλά! Ή των δημάρχων είναι έτσι; Δυστυχώς κάποιοι λένε ...... παραμύθια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: