Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΝΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ;

Ειπώθηκε προχθές στην εκδήλωση της ΕΠΟΦΕΚ για τα 10 χρόνια της και στις "Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου",  στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης ότι:
- Δυστυχώς η περιοχή του Λαφονησιού απειλείται από ιδιωτικοποίηση με πιθανά αποτελέσματα το κλείσιμο της παραλίας στο ευρύ κοινό και την υποβάθμιση της. Οι δύο δήμοι (Κισάμου και Καντάνου-Σελίνου) ευτυχώς συνεργάζονται για την απαλλοτρίωση ιδιωτικής έκτασης από την θέση “Χαλίκια” μέχρι το “Κεδρόδασος”, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον της περιοχής και σε αυτό θα πρέπει να βρουν την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων και των δύο δήμων.
Ιδιωτική έκταση θα απαλλοτριώσουν λοιπόν οι δήμοι Κισάμου και Κανδάνου -Σελίνου...για να μην μπει ο ιδιώτης. Φυσικά αυτό μάλλον λίγοι θα το ξέρουν ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο και λιγότεροι δημότες. 
Εύλογα όμως τίθενται δυο -τρία ερωτήματα:
α) Τόσα χρόνια γιατί άραγε δεν απαλλοτρίωναν την ιδιωτική έκταση τι προέκυψε και τρέχουν τώρα για απααλλοτριώσεις;
β) Τόσα χρόνια που το Λαφονήσι ειναι δημοτική επιχείρηση πήγε άραγε καλύτερα ή χειρότερα, περιβαλλοντικά, και τι θα αλλάξει αν γίνουν κύριοι της γης οι δήμοι; Θα βάλλουν ποιο πολλές ομπρέλες.. (κατά δηλώσεων των)
Ζοριζόμαστε αυτό ειναι το θέμα, νομίζαμε οτι είχαμε την αποκλειστική εκμετάλλευση της περιοχής, και κανείς μα κανείς δεν θα μπορούσε να μας αγγίξει. Τρυγούσαμε ασύδοτα, και μόλις φάνηκε ο ιδιώτης επενδυτής αποφασίσαμε να γίνουμε προστάτες και τιμητές των προστατευόμενων περιοχών μας. Αν πάτε να ρωτήσετε ξέχωρα, ένα προς ένα αυτούς που εκμεταλλεύονται την περιοχή θα καταλάβετε και την αγάπη που έχουν για αυτήν.
- Κύριοι αν δεν φτιάξετε ένα φορέα που να ειναι ανεξάρτητος δίκαιος και πάνω απο δημοτικές εταιρείες, να έχει την ευθύνη της εφαρμογής των κανονισμών λειτουργίας όσο και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Το παράδειγμα των δήμων εδώ και 20 χρόνια ειναι για γέλια και για κλάματα...και αποτυχημένο.
Είμαι σίγουρος αν οι δήμοι νοίκιαζαν σε ένα ιδιώτη την ίδια έκταση που σήμερα εκμεταλλεύονται και περισσότερα χρήματα θα έβγαζαν και η περιοχή θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση* αφού θα την ελέγχαν και καλύτερα. Φαίνεται εξάλλου αυτό οτι τα βεβαιωμένα πρόστιμα για την συγκεκριμένη περιοχή ειναι πολλά και έρχονται και τ' άλλα.. 
Φυσικά δεν κουβεντιάζω για τα ανταποδοτικά, που ήταν και ο λόγος της ίδρυσης αυτών των Μονομετοχικών, μιας και όπως όλοι όσοι επισκεπτόμαστε την περιοχή βλέπουμε οτι ανταποδοτικά  δεν υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό.. απο εποχής Κ. Κουκουράκη.

Υ.Σ Ένα πείραμα μιας χρονιάς θα μας έλυνε την απορία για τα χρήματα της ενοικίασης σε ιδιώτη των καντινών και ομπρελοκαθισμάτων... βέβαια αυτό χρειάζεται αγάπη και δυναμη πράγμα που δεν το έχουμε αποκτήσει ακόμα για τις περιοχές μας.

* Βλέποντας και μόνο τις χιλιάδες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καταλαβαίνεις και την αγάπη αυτών που σήμερα εκμεταλλεύονται αυτές τις περιοχές. Μετά έχουν απαίτηση αυτοί οι ίδιοι να ειναι οι ιδιώτες καλύτεροι .. αλλά με τι παράδειγμα; Τον εαυτό τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: