Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΠΑΛΙΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ..ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αυτούσια η μελέτη για την προβλήτα Τελωνείου, από το ΛΤΝ Χανίων, που αν δεν σκοντάψει κάπου δίνει το δικαίωμα για όνειρα στις επόμενες γενιές μια και κάποιος είμαι σίγουρος στο μέλλον θα πάρει μια απόφαση ιστορική για την πόλη και θα μεταφέρει την μαρίνα την σχεδιαζόμενη για το λιμάνι Καβονησίου στην παραλία του παλιού Τελωνείου. Έτσι ειναι όλες οι παραθαλάσσιες πόλεις σε όλο τον κόσμο, τα λιμάνια μακριά και οι μαρίνες μέσα στην πιάτσα. Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν το καταλαβαίνουμε με αποτέλεσμα να μας "ρίχνουν" στα προβλήματα.  
Φυσικά για άλλη μια φορά δεν υπάρχει όραμα για αυτόν τον τόπο.
«ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ) ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΠΑΛΙΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ, Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ »
Συνολικού ποσού: 34.472,00 με ΦΠΑ 24% (Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι ΛΤΝΧ )
Υπογραφή σύμβασης 10-10-2022
Προθεσμία : Έξι μήνες
Aφορά την «Μελέτη Προβλήτα (Τελωνείου Κισάμου) ικανού μεγέθους για την εξυπηρέτηση ημερόπλοιων και τουριστικών σκαφών», μέσω της εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης εκ νέου του προβλήτα με ξύλινη εξέδρα ικανού μήκους και πλάτους. Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες που απαιτούνται στην παρούσα φάση, είναι οι ακόλουθες:
1)         Βυθομετρική – Τοπογραφική αποτύπωση
2)         Ακτομηχανική Διερεύνηση
3)         Μελέτη Λιμενικών Έργων (προκαταρκτική, προμελέτη, οριστική)
4)         Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
5)         Υποβρύχια έρευνα υφιστάμενης κατάστασης
6)         Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων
Δείτε και την εισήγηση που έκανε για μας ένας ξένος ανθρωπος αλλά με όραμα ο πρόεδρος του ΛΤΝ Χανίων κ. Βιριράκης.... πρόταση που είχε κάνει και παλαιότερα και ο Παναγιώτης Σημανδηράκης σαν περιφερειακός σύμβουλος αλλά και ο Κωστής Κουκουράκης σαν υποψήφιος δήμαρχος Κισάμου
-Θεωρείται ένα σημαντικό έργο η ανάδειξη και αποκατάσταση του προβλήτα, τόσο για ιστορικούς λόγους αλλά για επίλυση σημαντικών προβλημάτων στην σύγχρονη πόλη της Κισάμου.
Σήμερα η προβλήτα έχει μικρή διαδρομή λόγω της καταστροφής, όμως με την ανακατασκευή και επέκτασή της, θα γίνει ένας πόλος έλξης εμπορικός και τουριστικός αλλά και εξαιρετικός χώρος αναψυχής.
Κατά συνέπεια, θα επέλθει αποσυμφόρηση του εμπορικού λιμανιού του Καβονησίου με τον ελλιμενισμό μικρών πλοίων και επιπλέον θα προκύψει ανάγκη δημιουργίας καινούργιων εμπορικών γραμμών ημερόπλοιων, για τα κοντινούς τουριστικούς προορισμούς (Ακρωτήριο Γραμβούσας, Μπάλος, Ήμερη Γραμβούσα, Ακρωτήριο Σπάθας ή Ειρήνης). Επομένως θα είναι και ένα έργο πνοής για αυτήν την  περιοχή του παλιού Τελωνείου.

Φυσικά όπως προείπα ελπίδας έργο ειναι αν φυσικά στηριχθεί και απο την τοπική κοινωνία που τα τελευταία χρόνια  αντί να επενδύει παραλιακά θέλει να βγει στο βουνό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: