Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Επενδύσεις προς όφελος των επενδυτών ή προς όφελος των πολιτών της Κισάμου? Επενδύσεις – Επενδύσεις – Επενδύσεις


Όλοι μιλάνε για τις επερχόμενες επενδύσεις στην Κίσαμο και αλίμονο σε κάποιον που έχει άποψη την οποία ορισμένοι.... δεν τηνκαταλαβαίνουν 
Ας δούμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα
1. Παγκόσμια οι έχοντες, πολύ δε περισσότερο οι έχοντες πολλά, κάνουν επενδύσεις με μοναδικό όφελος το κέρδος. Αυτός είναι ο καπιταλισμός 
2.  Κάθε επενδυτής βλέπει το προϊόν που θα αγοράσει για να  επενδύσει και τις συνθήκες που υπάρχουν έτσι ώστε να μελετήσει για το πόσο τον συμφέρει η επένδυση σε αυτό το αντικείμενο– προϊόν – περιοχή κ.λ.π. 
3. Γιατί στην Κίσαμο τώρα και γιατί όλοι μιλάνε για ήπια μορφή ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον κ.λ.π.? Γιατί αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποδοτικότητα και την υψηλή τιμή πώλησης του προϊόντος του ( δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία στο προϊόν ). Αυτό που προσφέρει η Κίσαμος είναι αυτό που δεν το έχουν άλλες περιοχές, που στα πλαίσια της "ανάπτυξης" κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία τους. 
4. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής ( ή αλλιώς τα χρυσαφικά της περιοχής ) είναι, το ακόμα παρθένο φυσικό περιβάλλον, η ιστορία, ο πολιτισμός, οι περιοχές Natura, οι περιοχές με υψηλή δυνατότητα ανάπτυξης
5. Όλα αυτά τα ονομαζόμενα "χρυσαφικά" της περιοχής ανήκουν στους πολίτες της και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι επενδυτές να τα "αγοράσουν" κάτω από συγκεκριμένους κανόνες προστασίας και ανταποδοτικότητας και σε πολύ υψηλή τιμή. 
6. Οι δήμοι Μυθύμνης και Κισάμου από το 2008 έχουν εκπονήσει μελέτη την οποία είχε πληρώσει το ελληνικό δημόσιο με 350.000 ευρώ για τον δεκάμετρο παραλιακό δρόμο από τα Νωπήγεια μέχρι τα Βιγλιά. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάζει δρόμο ήπιας μορφής για πεζούς, ποδήλατα, πατίνια και όταν χρειάζεται για νοσοκομειακό και πυροσβεστική.  
7. Τους όρους και τους κανόνες βάση των οποίων πρέπει να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι τους βάζει η οργανωμένη πολιτεία (κεντρικό κράτος με τις υπηρεσίες του, η περιφέρεια, ο δήμος) 
Φυσικά τον πρωταρχικό ρόλο και τον συντονιστικό ανάμεσα στους φορείς της πολιτείας και τους επενδυτές πρέπει να τον παίξει ο Δήμος Κισάμου.
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει άμεσα ο δήμος Κισάμου?
•         Να κάνει ξεκάθαρο στους υποψήφιους επενδυτές ότι οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να σεβαστούν το περιβάλλον, τους πολίτες, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και σε καμία περίπτωση δεν θα μπουν απαγορεύσεις όπως μη ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, αδυναμία των πολιτών για να περπατήσουν στην παραλιακή ζώνη κ.λ.π. Όλοι αυτοί οι όροι θα πρέπει να είναι γραφτοί και κατοχυρωμένοι έτσι ώστε όποιος επενδυτής και εάν έρθει ( από Ελλάδα έως και Σιγκαπούρη )  να είναι υποχρεωμένος να τους τηρήσει.
•         Ο δήμος πρέπει να απαιτήσει (γραπτά) η επένδυση που θα γίνει στον κάμπο της Κισάμου να πάρει υπόψη του τη μελέτη του 2008 για τον δεκάμετρο δρόμο ήπιας λειτουργίας. Άλλωστε οι εκπρόσωποι του επενδυτή τόνισαν ότι η πρόσβαση στην παραλία θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. 
•         Ο δήμος να συζητήσει, την ανταποδοτικότητα στη κοινωνία από τις επενδύσεις, αναλαμβάνοντας οι επενδυτές να ολοκληρώσουν επιμέρους έργα που θα είναι κοινού συμφέροντος ( σηματοδότηση και καθαριότητα των διαδρομών, μελέτη και ανάδειξη επιμέρους παραδοσιακών χωριών –  οικισμών κ.λ.π. )  
•         Να συζητήσει σοβαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών  (και ιδιαίτερα Λαφονήσι, Μπάλο - Ν. Γραμβούσα, Φαλάσαρνα) για να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που βρίσκετε στα όρια της νομιμότητας (ή μη) και να είναι δεσμευτική για όλους τους δημάρχους στις επόμενες τετραετίες. Φανταστείτε ότι με την ολοκλήρωση των τριών μεγάλων επενδύσεων θα προστεθούν επιπλέον κάθε εβδομάδα 5.000 – 7.000 επισκέπτες στην περιοχή για όλη την τουριστική περίοδο. 
•         Να πάρει μέτρα προστασίας, ανάδειξης, προβολής του πολιτισμού, της ιστορίας, του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής
•         Να δημιουργήσει άμεσα υποδομές όπως περιφερειακούς και αγροτικούς δρόμους, ύδρευση και άρδευση των περιοχών, καθαριότητα όλης της περιφέρειας του δήμου κ.λ.π. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ότι υπάρχει άφθονο νερό για να χρησιμοποιήσουν οι επενδυτές και ταυτόχρονα να υπάρχουν περιοχές του δήμου που δεν έχουν άφθονο νερό ύδρευσης ή που δεν έχουν καθόλου νερό άρδευσης. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καθαριότητα σε όλη τη περιφέρεια του δήμου, που εκεί θα περιηγούνται οι επισκέπτες
•         Να δημιουργηθούν άμεσα περιοχές ( γειτονιές, οικισμοί, χωριά ) υψηλής αισθητικής για επίσκεψη. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η κοινωνία να κερδίσει ένα μέρος από τα χρήματα που θα καταναλώσουν οι επισκέπτες και αυτό θα γίνει μόνο εάν δημιουργηθούν εστίες έλξης αυτών.
•         Να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, αρχικά με ενέργειες που μπορούν να γίνουν άμεσα και κατόπιν  με την ολοκλήρωση του ανοικτού εμπορικού κέντρου.
•         Να επισκευαστούν τα πεζοδρόμια και οι πλατείες στη πόλη και να παραδοθούν αποκλειστικά στους πεζούς. Πως μπορούμε να δεχτούμε επισκέπτες ΑΜΕΑ ή πολίτες με μικρά παιδιά όταν ούτε στη πόλη ούτε στη παραλία δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης. 
•         Να καθοριστούν ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης, καθαριότητας, φωτισμού κ.λ.π. για τους επενδυτές  τα οποία θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν θα λειτουργούν ελλειμματικά για τον δήμο (βλέπε λιμάνι Κισάμου) 
•         Να αξιοποιηθούν, αναδειχτούν και  προβληθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, το μουσείο, οι περιπατητικές και ορειβατικές διαδρομές,   οι δυνατότητες για σπορ στη θάλασσα  και το βουνό
•         Να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί το κέντρο υγείας της πόλης και τα αγροτικά ιατρεία όπου υπάρχουν και να υπάρχει μόνιμος ιατρός στις περιοχές υψηλής ανάγκης ( Μπάλος, Λαφονήσι ) κατά την τουριστική περίοδο
•         Να ζητήσει γραπτή δέσμευση από τους επενδυτές α) να δοθούν θέσεις εργασίας στους πολίτες της περιοχής και β) να αγοράζουν και να προβάλουν  στα εστιατόρια τους και τα καταστήματα τους τοπικά Κισαμίτικα προϊόντα.
•          Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βρεθούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι από την περιοχή. Εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος του ΕΠΑΛ Κισάμου. 
Προβληματισμός υπάρχει στην εκφρασμένη απόφαση των επενδυτών να λειτουργήσουν δικό τους βιολογικό καθαρισμό. Αυτό δηλώνει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του δήμου. Εάν πάλι δεν λειτουργεί σωστά ο δημοτικός βιολογικός καθαρισμός τότε θα δημιουργεί πρόβλημα στις δύο από τις τρεις μεγάλες επενδύσεις και σε πολλές μικρότερες. 
Ο δήμος μέχρι στιγμής παρακολουθεί άφωνος, ακούει τους επενδυτές και θα βρεθεί κάποιο δημοτικό συμβούλιο για να πει ναι ή όχι στις  επενδύσεις.
 ΛΑΘΟΣ. Ο δήμος πρέπει να συνεδριάσει χθες!!!!  για να αποφασίσει τι θα απαιτήσει από τους επενδυτές, πως θα λειτουργήσουν οι επενδύσεις προς όφελος όλων των κατοίκων και όχι μόνο για το κέρδος των επενδυτών
Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις – υποδομές έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων να υπάρχει η δυνατότητα (δρόμοι, νερό, αποχέτευση, πρόσβαση στη παραλία κ.λ.π ) και από έχοντες μικρότερη οικονομική δύναμη να επενδύσουν.
Το ερώτημα δεν είναι ΜΟΝΟ τι θα κάνουν οι επενδυτές, το ερώτημα είναι ΠΡΩΤΊΣΤΩΣ τι θα κάνει ο δήμος για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της περιοχής και των πολιτών του. 
Μανώλης Ψωματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: