Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΑΓΩΝΙΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!!! ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!

 Είναι γνωστό οτι ο Δήμος Κισάμου, έχει προχωρήσει από τον Ιούνιο του 2021 στην υπογραφή τετραμερούς Προγραμματικής Σύμβασης για την εκπόνηση του Ερευνητικού Προγράμματος για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του ευρύτερου Ιστορικού Κέντρου της πόλης Κισάμου, στην οποία μετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Περιφέρεια Κρήτης που το χρηματοδοτεί με το ποσό των 248.000€.
Η ομάδα του ΕΜΠ η οποία έχει εκπονεί το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 20 μηνών, έχει ξεκινήσει την καταγραφή των στοιχείων και δεδομένων της περιοχής. Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η βελτίωση της λειτουργίας της πόλης της Κισάμου.
Η 1η Φάση της μελέτης τέλειωσε αρχές του 2022 και  ήταν με την αναγνώριση, καταγραφή και χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής, μάλιστα είχε συνταχθεί και ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής, σημείωναν τα προβλήματα, τις συνήθειες και τις επιθυμίες των, ειδικά αυτών που ζουν, εργάζονται και κινούνται στην περιοχή, αποσκοπώντας στην ενσωμάτωση τους στις προτάσεις για την συνολική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Κισάμου. 
Το πρόγραμμα αυτό έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκε πριν απο δυο μήνες στους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα ήταν σχεδιασμένο να παρουσιαστεί ως και τις 14 Οκτωβρίου, αλλά όπως φαίνεται μάλλον πήρε αναβολή η παρουσίαση του. Βέβαια εύλογα αναρωτιέται κανείς αν πρώτα θα παρουσιαστή στο κοινό και μετά στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά σίγουρα αυτό ειναι μια διαδικασία που συμβαίνει συχνά στην Κίσαμο. Βέβαια είμαι σίγουρος οτι αυτή η έκθεση ιδεών θα έχει έλθει στα χέρια των δημοτικών συμβούλων για να την μελετήσουν αλλά και του ΝΕΣΚ που αγωνιά και αυτός για την τύχη του ιστορικού κέντρου. 

Με απλά λόγια αγνοείται κάθε τι που ειναι για ανάπτυξη της παλιάς πόλης, μάλιστα αυτή η σύμβαση στάθηκε αφορμή να παραμεληθεί η μελέτη του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου ύψους 1.700.000Ε με αποτέλεσμα αυτήν την ώρα το ιστορικό κέντρο να ειναι ένα μαύρο χάλι. Είμαι σίγουρος οτι δεν μας παίρνουν και τα περιθώρια να κάνουμε κάτι αλλά τουλάχιστον αφού ξοδεύτηκαν 250.000Ε να την δούμε για να καταλάβουμε τι προτείνουν η έμπειρη ερευνητική ομάδα της Σχολής Aρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Αυτή η πανδημία τελικά μας κατέστρεψε....για να ρίξουμε και τις ευθύνες κάπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: