Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΜΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ.... ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ

Χθες Δευτέρα 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ συνεδρίασε η ποιότητα Ζωής του Δήμου μας με ένα και μοναδικό θέμα 
"ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ (ΕΠΜ) Natura ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ*". 
Αν και δεν έχει αναρτηθεί πουθενά η πρόταση θα ειναι ίδια η οποία πέρασε πριν κάμποσες μέρες απο το Δημοτικό συμβούλιο Κανδάνου- Σελίνου και είχαν παρουσιαστεί εκεί και με εκπροσώπηση απο τον Δήμο Κισάμου, με τον Κωστή Κουκουράκη, που έχει αναλάβει να βγάλει τον Δήμο μας σαν ειδικός σύμβουλος πλέον, απο όλα αυτά τα δύσκολα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει..
Οι προτάσεις για την προστασία του Λαφονησιού περιλαμβάνουν την απόλυτη προστασία της παραλιακής ζώνης από το νησί, την παραλία “Βουλισμένη”, το Κεδρόδασος μέχρι και τον Κριό. Δεν επιτρέπονται δρόμοι, κατοικίες, κατασκευές μόνο περιβαλλοντικά έργα για την προστασία της ευαίσθητης ζώνης. Αυτή στα γρήγορα η πρόταση που ψηφίστηκε απο τον όμορο δήμο και όπως φαίνεται θα ψηφιστεί και απο τον δικό μας εφόσον έλθει στο Δημοτικό συμβούλιο.

Να θυμίσω οτι ειναι η τρίτη αν δεν κάνω προσπάθεια να κατατεθεί η ΕΜΠ για την συγκεκριμένη περιοχή αρχής γενομένης το 2009, αλλά και το 2018 που και αυτές περίμεναν εγκριση από το ΣτΕ, ώστε να εβγαινε με Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Λαφονησίου. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) μάλιστα του 2018 την είχαμε πανηγυρίσει δεόντως, αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τότε κ. Γιώργος Σταθάκης είχε συναντηθεί στο Δημαρχείο Κισάμου με τους δημάρχους Κισάμου Θ. Σταθάκη και Καντάνου – Σελίνου Αντ. Περράκη. 
 Τότε αλλά και το 2020 (φωτο) κάναμε όνειρα για ένα νέο Φορέα και όλα θα γίνονται με συναίνεση των δυο δήμων..... αλλά μετά ξυπνήσαμε. Ας ελπίσουμε οτι τώρα και με τον φόβο της "επένδυσης" εκεί περάσει μια πρόταση προστασίας, αν και όπως όλοι ξέρουμε έχουμε αργήσει περίπου μισό αιώνα να ξυπνήσουμε.
Πάντως η αγορά Τσατσαρωνάκη στο Λαφονήσι (καθόλα νόμιμη) μας έσφιξε λίγο τα κολαράκια, να χρησιμοποιήσω μια έκφραση της πιάτσας και μας έβαλε να σκεφτούμε πολλά ..και το σπουδαιότερο φάνηκε οτι η νυν δημοτική αρχή δεν είχε τον "κατάλληλο άνθρωπο πολυεργαλείο" για να κάνει πράξη τα όνειρα της ..βέβαια στην πορεία το βρήκε στο πρόσωπο του Κώστα Κουκουράκη.
Να αντικατασταθεί όπου γράφει ο Δήμος μας Ελαφονήσι σε Λαφονήσι, αμαν ούτε αυτοί το ξέρουν μάλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: