Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΘΕΤΙΚΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ (Δείτε όλη την πρόταση)

 Όπως ήταν αναμενόμενο και σωστά το έκαναν η επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισάμου κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της γνωμοδότησε θετικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου για τις Μελέτες ΕΜΠ Δήμων Κανδάνου- Σελίνου και Κισάμου και οι επιτροπές κατέθεσαν κατ' αρχάς για γνωμοδότηση και μετά για παρουσίαση και στο Δημοτικό συμβούλιο.
Την εισήγηση για τον Δήμο μας την έκανε ο πρηνή Δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης που χειρίζεται αυτήν την εποχή το θέμα αυτό... σαν γνώστης.
Αξιοσημείωτη η παρατήρηση του Δημαρχου κ Μυλωνάκη για την περιοχή...
- Ο Δήμος υπηρετεί τους Δημότες και τον Δήμο. Ο Ιδιώτης το ατομικό συμφέρον. Το
παράδειγμα της Αγίας Μαρίνας δείχνει το μοντέλο που πρέπει να αποφύγουμε για να έχουμε μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον έχοντας διάρκεια και προοπτική.
Αν εξετάσουμε το τι έχει συμβεί στο παρελθόν στην περιοχή θα δούμε ότι τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουν παρατηρηθεί παραβάσεις ή καταχρήσεις. Ο Δήμος θα ζητήσει την παραχώρηση της νησίδας στο Δήμο ο οποίος θα ξοδέψει χρήματα για την προστασία του.
 (Ωχ πάει και το νησί)
Η εισήγηση του κ. Κώστα Κουκουράκη :
Το κράτος όρισε τις περιοχές Natura εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αμέσως μετά θα έπρεπε να γίνουν Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες στις περιοχές αυτές. Τα κράτη μέλη είχαν 20 χρόνια για την υλοποίησή τους. Μόνο στο Έλος είχε γίνει σχετική μελέτη. Πέρασε το διάστημα χωρίς να έχει εκδοθεί κανένα ΠΔ στις περιοχές Natura. Το κράτος έχοντας παρέλθει το χρονικό περιθώριο, ανέθεσε σε εταιρείες την εκπόνηση των μελετών αυτών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η έναρξη της διαβούλευσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 της Δυτικής Κρήτης. Η ΕΠΜ ανατέθηκε από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ανάδοχο εταιρεία «ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ». Στα πλαίσια τεχνικών συναντήσεων της Αναδόχου εταιρείας με εκπροσώπους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και άλλων φορέων (Περιφέρεια Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, κλπ), η Ανάδοχος μας απέστειλε ορισμένα αρχεία από την υπό εκπόνηση μελέτη, με θέμα τις προτάσεις της ΕΠΜ για τον καθορισμό ζωνών προστασίας και χρήσεων σε αυτές, προκειμένου να λάβουμε γνώση και να εκφράσουμε τις δικές μας παρατηρήσεις. Η μελέτη, ωστόσο, παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από την εγκεκριμένη από το ΥΠΕΝ ΕΠΜ Ελαφονησίου, αλλά και από τις υφιστάμενες μελέτες ΣΧΟΟΑΠ π. Δήμου Ιναχωρίου οι οποίες είχαν εγκριθεί ομοφώνως από το τότε ΔΣ Ιναχωρίου και η απόφαση αυτή είχε επί πλέον την στήριξη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων καθώς και το Γ.Π.Σ Πελεκάνου, προβλέποντας μειωμένο βαθμό προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των προστατευτέων σε σχέση με τις υφιστάμενες μελέτες. Για τους παραπάνω λόγους οι Δήμαρχοι Καντάνου-Σελίνου και Κισάμου, κ. Περράκης Αντώνης και κ. Μυλωνάκης Γιώργος, αντίστοιχα, προχώρησαν από κοινού στη δημιουργία μίας επιτροπής από τους δύο Δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγονται οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 με κωδικό: GR4340002-ΕΖΔNήσος Ελαφόνησος και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη και GR4340015-ΕΖΔ-Παραλία από Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι
Ακρωτήριο Κριός, προκειμένου η Επιτροπή να μελετήσει τις προτάσεις της Αναδόχου εταιρείας και να γνωμοδοτήσει επί των προτάσεων αυτής.
Ν. 4685/2020 (άρθρα 44 και 46) Με το ν. 4685/2020, τροποποιήθηκε -μεταξύ άλλων- το Π.Δ. 59/2018 για τις χρήσεις γης και προστέθηκαν τέσσερεις ζώνες με συγκεκριμένες επιτρεπόμενες ή αποκλειόμενες χρήσεις γης για τις προστατευόμενες περιοχές. Οι ζώνες αυτές, είναι οι εξής: Ζώνη Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (ΖΑΠΦ), Ζώνη Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ), Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών (ΖΔΟΕ) και Ζώνη Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (ΖΒΔΦΠ).
Όλες οι παρατηρήσεις της ΕΜΠ για την προστασία της περιοχής του Λαφονησιού ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: