Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ

Τα τελευταία 24 χρόνια η εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά και η Τοπική Κοινότητα Πλατάνου δεν έκαναν καμιά ενέργεια για την προστασία της περιοχής, ενώ γνώριζαν ότι είναι περιοχή NATURA. Την εκμεταλλεύονται ληστρικά και με άναρχη ανάπτυξη γιατί αυτό βολεύει όλους, φορείς και ιδιώτες. Αν τους ενδιέφερε θα είχε γίνει πολεοδομικός σχεδιασμός, θα είχε εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), θα υπήρχε δίκτυο με βιολογικό καθαρισμό, επάρκεια νερού, ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και πολλά άλλα.
Με την χθεσινή απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου γνωμοδότησε αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα υιοθετώντας την πρόταση της πλειοψηφίας (14/12). Στο όνομα της προστασίας της περιοχής που οι ίδιοι συνεχίζουν να καταστρέφουν. Και με την απόφαση τους επιβεβαιώνουν ότι η παρούσα άναρχη κατάσταση πρέπει να συνεχισθεί. Δεν τους ενδιαφέρει η οργανωμένη και με πιστή εφαρμογή των νόμων ανάπτυξη. Και το χειρότερο είναι ότι θέλουν να γίνουν νομοθέτες, αγνοώντας την κείμενη νομοθεσία για τις περιοχές NATURA ή ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την ‘ήπια ανάπτυξη’.   
Το πρόσχημα είναι η προστασία του Androcymbium Rechingeri και juniperus spp. - λόχμες των παραλιών με άρκευθους, που μέχρι σήμερα καταστρέφουν χωρίς καν τα γνωρίζουν. Και ούτε παραβρέθηκαν στις παρουσιάσεις που έγιναν στο δημαρχείο από τους φορείς προστασίας τους.
Το ζητούμενο για την Κίσαμο είναι η οργανωμένη και με σεβασμό στους νόμους και το περιβάλλον ανάπτυξη. Και το Δ.Σ. έπρεπε να δώσει ένα θετικό μήνυμα για κάθε δυνητικό επενδυτή που θέλει να επενδύσει στην Κίσαμο, με προϋπόθεση του σεβασμού των νόμων.  Η απόφαση του Δ.Σ. δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επηρεάσει τόσο τη βούληση του επενδυτή όσο και των αρμοδίων οργάνων τους κράτους και να προχωρήσει η επένδυση. 
Διαφορετικά … είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Κώστας Χαρτζουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: