Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΙΣΤΙΓΑΥΔΑΚΗ

Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό με μεγάλο ενδιαφέρον την δημόσια συζήτηση που γεννήθηκε για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Κισάμου με αφορμή επικείμενες τουριστικές/ξενοδοχειακες επενδύσεις. Χαίρομαι που έστω και αργά ο διάλογος αυτός ξεκίνησε, λυπάμαι όμως που ξεκινάει από λάθος βάση και δη τον διαχωρισμό σε "αναπτυξιολάτρες" και "αναπτυξιομάχους".
Να ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα... ουδείς κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Εξάλλου, στον διάλογο δεν πας για να επιβάλεις τις θέσεις σου αλλά για να βρεις κοινή συνισταμένη. Η εύρεση της συνισταμένης αυτής δεν σημαίνει υποχώρηση από τις αρχές σου, αλλά ευελιξία στην διαμόρφωση μιας άποψης όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδέκτης. Προσοχή, δεν εννοώ απόλυτη ταύτιση θέσεων, γιατί ο διάλογος έχει και πλειοψηφικό και μειοψηφικό υπόβαθρο, αλλά αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μόνο έτσι αποκτά ουσία μια λεκτική και αξιακη διαπάλη, με την κατάληξη στα σημεία κοινής επαφής...
Επί της ουσίας τώρα... Η Κίσαμος έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα να διαθέτει τις ομορφότερες παραλίες στην Ευρώπη και από τις κορυφαίες στον κόσμο. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μέχρι σήμερα δρέπαμε τις δάφνες του πλεονεκτήματος αυτού, δίχως όμως να τις "ποτίζουμε" κιόλας, με αποτέλεσμα σε κάποια στιγμή να βρεθούμε υπόλογοι απέναντι στις γενιές που έρχονται. Είμαι από τους ανθρώπους που εκ πεποιθήσεως διάκειμαι απολύτως θετικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Όχι όμως ακρίτως και όχι με ασυδοσία. Κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει πρώτα απ' όλα να σέβεται και την εθνική και κοινοτική νομοθεσία που είναι υπεραρκετές να συγκεράσουν το φυσικό και αναπτυξιακό απόθεμα για το μέλλον. Επομένως, κάθε επένδυση που ξεκινάει στις βάσεις της κείμενης νομοθεσίας είναι πρωτευόντως και ανταποδοτική σε ανθρώπινο και φυσικό επίπεδο. Άλλος απαραίτητος συγκερασμός αυτός... Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν αντιμάχονται απαραίτητα, αλλά συνυπάρχουν. Και όπως δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές "τοτέμ" και μη προσβάσιμες έτσι και η ανάπτυξη ανθρώπινης δραστηριότητας δεν μπορεί να είναι ασύδοτη και απεριόριστη.
Σιγά τα ωά, θα μου πείτε. "Αρχές αυτονόητες αναφέρεις, αλλά επί της ταμπακιέρας ουδέν...". Πάμε λοιπόν και στην ταμπακιέρα... Η μεγαλύτερη εγγενής αδυναμία μας είναι ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Κοιτάζουμε κάθε επένδυση χωριστά και έτσι αναλωνόμαστε σε διαπληκτισμούς. Κατ' εμέ πρέπει να ξεκινήσουμε από αλλού... Πως σχεδιάζουμε την ανάπτυξη στην Κίσαμο για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές. Ας κάνουμε επιτέλους ένα αναπτυξιακό συνέδριο με συμμετοχή θεσμικών και επιστημονικών φορέων, πολιτών και συλλογικών οργανώσεων και ας δούμε την ανάπτυξη στην Κίσαμο συνολικά και όχι τοπικά, σύμφωνα με Νόμους, business plan και επιστημονικές μελέτες. Δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο, έστω και αν είμαστε στο παρά πέντε... Μια συνολική πρόταση που θα σέβεται όμως και τις αναπτυξιακές και φυσικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη στον τόπο μας έχει πολυεπίπεδο προσανατολισμό. Μαζικό τουρισμό στον κόλπο και την Φαλασαρνα, θεματικό τουρισμό στην ενδοχώρα και φυσιολατρικό τουρισμό σε Λαφονήσι και Μπάλο. Και η πρόταση : ναι στις επενδύσεις σε Κόλπο Κισάμου και Φαλασαρνα με πλήρη υιοθέτηση των όρων και περιορισμών της νομοθεσίας και του περιβαντολογικού/πολεοδομικού σχεδιασμού και πλήρη αναπροσαρμογή του προσανατολισμού σε Λαφονήσι και Μπάλο, με καθορισμό ανταποδοτικού τέλους εισόδου και στις δύο περιοχές ύψους 8 έως 10 ευρώ, με απόλυτο σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής της τάξεως των 800 έως 1000 επισκεπτών ημερησίως, με ανώτατη χρονική διάρκεια παραμονής σε κάθε περιοχή τις 4 ώρες, με διαχείριση συστήματος προκρατήσεων από τον Δήμο σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες και γραφεία. Το τέλος των 8-10 ευρώ θα πρέπει να εντάσσεται σε κλειστό λογαριασμό του προϋπολογισμού του Δήμου που θα αφορά τις περιοχές αυτές και μόνον και θα συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση πρόσβασης με ιδιωτικά μέσα, αλλά αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα του Δήμου και φυσικά δια θαλάσσης πάντα όμως στην βάση του ημερήσιου ορίου επισκεπτών. Μικρά, λειτουργικά αναψυκτήρια με τα ελάχιστα απαιτούμενα για μια τετράωρη διαμονή των επισκεπτών (νερό, καφές, χυμός και τοστ) και εκπτώσεις στους καταναλωτές των τοπικών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Κισσάμου με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου σε Μπάλο και Λαφονήσι.
Σ. Σ. Προφανώς και ούτε για τον εαυτό μου διεκδικώ την απόλυτη αλήθεια ούτε ο πλέον ειδικός είμαι. Πιο πολύ με νοιάζει να δούμε την ανάπτυξη του τόπου μας συνολικά, με σχέδιο και πλάνο υλοποιήσιμα και αμοιβαία σεβαστά από όλους μας, μακριά από μικροπροσωπικά συμφέροντα, βερμπαλισμούς και κενολογίες..

**Ο Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης ειναι δικηγόρος Χανίων Κισαμίτης στην καταγωγή και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κισάμου στην πρώτη τετραετία του κ. Μυλωνάκη 2010-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: