Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΕΣ


 Ο ΝΤΑΓΚΟΥΝΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Nταγκουνόγιαννης, ήταν ίσως ο ποιο παραδοσιακός Κισαμίτης του περασμένου αιώνα, τον θυμάμαι πιτσιρίκι να μας κυνηγάει που του κλέβαμε τα ρόδια από το σπίτι του. Παραδοσιακός κρητικός σαν τον προπάππου μου τον Παπαδοκωστή, ποτέ δεν αποχωρίστηκε τις βράκες του και τ' άσπρα του στιβάνια!!
Στα νιάτα του ήταν ένας γεροδεμένος εργάτης που όλοι τον ήθελαν στην δούλεψη του. Φοβερός τύπος, με τρομερή δύναμη και απίθανες ιστορίες.
Κάποτε έσκαβε το αμπέλι ενός Καστελλιανού, του Καμηλοχαραλάμπη, κατά το μεσημεράκι ο ιδιοκτήτης του αμπελιού του πήγε φαγητό και λίγο κρασί για να φάει! Εκείνη όμως την στιγμή περνούσε από εκεί ο Μανωλιός Κ. που είχε διαφορές με τον ιδιοκτήτη και με το που αντάμωσαν άρχισαν να λογοφέρουν σαν τα κοκόρια .... η μια κουβέντα έφερε την άλλη, ώσπου στο τέλος πιάστηκαν στα χέρια!
Ο Νταγκουνόγιαννης που καιροφυλακτούσε παραπέρα, με μια κίνηση βουτά τον Μανωλιό και τον κάνει μαύρο στο ξύλο. Τρεις μέρες ήταν κατάκοιτος από το ξύλο που του έδωσε ο Νταγκουνόγιαννης. Όταν συνήλθε βέβαια ο Μανωλιός πήγε στην αστυνομία και έκανε μήνυση στον Νταγκουνόγιαννη. Δεν πέρασε πολύς καιρός και έγινε η δίκη στο ντόπιο ειρηνοδικείο, εκεί ο πρόεδρος αφού διάβασε την μήνυση είπε στον Νταγκουνόγιαννη:
- Είναι αλήθεια όλα αυτά;
Και ο Νταγκουνόγιαννης με πάσα ειλικρίνεια απάντησε:
- Κύριε πρόεδρε εγώ απάνω στο μεροκάματο μου είτε δέρνω, είτε σκάβω το ίδιο μου κάνει!
Kαι ο πρόεδρος
- Αθώος ο κατηγορούμενος....

3 σχόλια:

Rivendell είπε...

Τέλεια ιστορία και μοναδική ετυμολογία!

Unknown είπε...

Για τον Νταγκουνόγιανη Διορθώνω. Δεν ήταν από καστέλλι , αλλά από τις Λουσακιές, από την γειτονιά Νταμπαριανά.Και η φωτογραφία είναι δημιούργημα, του Γιώργιου Ανιφαντάκη.Να τα γράφουμε όπως έχουν.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Ξέρεις πολλές φωτογραφίες που δεν είναι του Ανυφαντή. Αν δεν το ξέρεις μάθε οτι εγώ ξέρω καλύτερα απο σένα όλες τις φωτογραφίες του Μεγάλου Ανυφαντή..του έχω κάνει και σχετικό μπλοκ. ganifantis.blogspot.com. Όσο για το που έζησε ο Νταγκουνόγιαννης, ξέρω στο Καστέλλι χρόνια πολλά το που γεννήθηκε το αφήνω σ΄σένα. Θα περίμενα να δω μια ιστορία του στα σχόλια και οχι να διορθώνεις τα ευκόλως εννοούμενα ΜΙΧΑΛΗ!!