Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο Μιχάλης Κουνέλης γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1928, στα Καρφιανά Πολυρρήνειας. Πατέρας του ήταν ο μεγάλος μουσικός Κουνελοκωστής, ένας από τους κορυφαίους της
εποχής του. Σχολείο πήγαινε στην Πολυρρήνεια, που το διέκοψε στην τετάρτη Δημοτικού λόγω του Πολέμου το 1940. Το ταλέντο του φάνηκε όταν ήταν μικρός. Επειδή το βιολί του πατέρα του ήταν μεγάλο και δεν μπορούσε να παίξει, του αγόρασε μια λύρα από τον Αλιφιεροστελιανό (Λιμπινιανά Λουσακιών). Στο Δημοτικό Σχολείο με τον ανιψιό του Μανώλη Κατσωνάκη (είχαν σχεδόν την ίδια ηλικία) ήταν το μουσικό δίδυμο. Τις περισσότερες μέρες του σχολείου αντί για βιβλία κρατούσαν τα μουσικά όργανα. Σε ηλικία 9 ετών ο πατέρας του τού αγόρασε καλύτερη λύρα, από τον Ροδουσάκη Κυριάκο, πατέρα του Γιώργου Ροδουσάκη. «Στην ηλικία αυτή» όπως έλεγε «έπαιξε παλικαρίσια». Σε ηλικία 10 χρόνων (1η φώτο) ο πατέρας του τού αγόρασε ένα βιολί από τον Τζανουδάκη Αντώνη από το Πάνω Παλιόκαστρο. Το πρώτο του επίσημο γλέντι έγινε τα Χριστούγεννα του 1942 στο γάμο του Μανώλη Βαρουχάκη, με κουμπάρο τον Γεώργιο Κουτσουρέλη και συνεργάτη τον Μανώλη Καρτσωνάκη. Όμως το πρώτο του γλέντι είχε γίνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1939 στο γάμο του Μανώλη Κατσικανδαράκη από την Καμάρα. Καλεσμένος για να παίξει ήταν ο πατέρας του ο Κουνελοκωστής, αλλά, επειδή δεν έβρισκε λαγουτιέρη, πήρε το γιο του και τον συνόδευσε με τη λύρα του. Σε πολλά γλέντια εκείνη την εποχή το δεύτερο όργανο ήταν η λύρα. Ο Μιχάλης Κουνέλης και ο Μανώλης Καρτσωνάκης ήταν και είναι το αξέχαστο δίδυμο της κρητικής μουσικής. Τους είχαν βγάλει «τα Καρφιανάκια» ή «Κουνελάκια».
Σταθμός στη ζωή του, που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη, ήταν η μετάβασή του στην Αθήνα. Πήγε το 1957 και έμεινε μέχρι το 1982. Έπαιξε μαζί με τον αγαπητό του φίλο Παναγιώτη Καστάνη. Ήταν το μοναδικό βιολί που έπαιζε στην Αθήνα και η αγάπη του κόσμου ήταν μεγάλη. Όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν ο «χρυσός αιώνας» της κρητικής μουσικής η περίοδος εκείνη. Στην Αθήνα έγραψε και το μοναδικό του δίσκο, με τον Παναγιώτη Καστάνη. Έχει γράψει όμως και αρκετές κασέτες στο Καστέλι στο στούντιο του Ιωάννη Σταματάκη, το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της κρητικής μουσικής.
Το πρώτο ταξίδι του στην Αμερική έγινε με τον Μιχάλη Πολυχρονάκη στις 20 Νοεμβρίου 1981. Καλεσμένοι από την Παγκρήτια Αδελφότητα της Νέας Υόρκης. Κάθισαν μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου 1982. Στη διάρκεια της παραμονής έπαιξαν σε διάφορες πόλεις της Αμερικής. Στην Αμερική έκανε συνολικά 8 ταξίδια, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει επίσης γυρίσει όλη την Ελλάδα και διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η φήμη του ξεπέρασε τα τοπικά σύνορα και όπου υπάρχει Κρητικός τον γνωρίζει και τον ακούει μέσα από δίσκους και κασέτες. Ωστόσο, το σημαντικότερο, το αξιολογότερο και ανεκτίμητο έργο του είναι το έργο του ως δασκάλου...
Ο Κουνέλης είπε χιλιάδες τραγούδια, όπως, "τα μάτια που θα κλάψουνε", "τη πόρτα σου μην κλείνεις", "ο κόλπος της Κισάμου", "αχι και να' μαστε γειτόνοι". "χάνω τα λογικά μου",
"φουρτούνες φοβερές","η αδικία", " τα μάτια σου", "γιατροί"
καί άλλα πολλά.

Αξίζει να τον ακούσετε στο "Πολυρρήνιας Ανακρούσματα" μια ζωντανή ηχογράφηση απο την Φλωρεντία της Ιταλίας το 1997. Ήταν καλεσμένοι σε ένα φεστιβάλ στη Φλωρεντίας, που άφησε εποχή με τον Μιχάλη να παίζει βιολί με το παραδοσιακό του χρώμα και από πίσω Λαϊνάκης και Καρτσώνης να σολάρουν ανελέητα με τα λαούτα τους. Κυκλοφόρησε σε CD και περιέχει πάνω από 20-25 μελωδίες Κισσαμίτικων συρτών, τις 12 μελωδίες από το Πεντοζάλι, καθώς και Ρουμαθιανή σούστα.
1. 9:24 Κισσαμίτικα συρτά(1)
2. 10:56 Ριζίτικο-Αυγερινός θε να γενώ
3. 11:01 Ριζίτικο-Χριστέ να σπούσαν οι φυλακές
4. 2:45 Πεντοζάλι του Κιόρου Α.
5. 7:34 Κοντυλιές παραδοσιακές
6. 8:46 Κισσαμίτικα συρτά(2)
7. 3:20 Ρουμαθιανή σούστα
8. 14:17 Συρτά
Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να κατεβάσετε τα 8 παραπάνω κομμάτια απο την συναυλία στην Φλωρεντία, η σελίδα είναι στα αγγλικά.
http://folk-mp3-40-100.lyricstemple.com/600ff008.html
Ο Μιχάλης Κουνέλης έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτέμβρη του 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια: