Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

16 ΜΑΡΤΙΟΥ 1900 ΕΒΑΝΣ- ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ- ΚΝΩΣΣΟΣ

Φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν ήταν ο πρώτος που έκανε συστηματική ανασκαφή στην Κνωσό. Τις ανασκαφές τις είχε ξεκινήσει το 1878 ο αρχαιόφιλος Ηρακλειώτης Μίνως Καλοκαιρινός. Η τύχη επιφύλασσε όμως στον Άγγλο Άρθουρ Έβανς, που ήρθε στην Κρήτη για πρώτη φορά το 1894, την ανακάλυψη του ανακτόρου. Λίγο πριν βρεθεί στην Κνωσσό ο Έβανς είχε ένα ατυχές πέρασμα από την περιοχή μας, την Πολυρρήνια, γύρω στα 1898 όπου βλέποντας το κάστρο και τα εμφανή ερείπια της αρχαίας πολιτείας, σκέφτηκε να κάνει εκεί τις δικές του ανασκαφές. Δυστυχώς δεν τα βρήκε με τους ντόπιους, η τοπική παράδοση λέει ότι τον ξυλοφόρτωσαν τόσο πολύ που νοσηλεύτηκε για πολύ καιρό σε σπίτι γνωστού Καστελλιανού. Το ξύλο αυτό ήταν η αιτία που αποχώρησε άρον-άρον από την Κίσαμο και στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου του 1900, τις ανασκαφές στην Κνωσσό. Οι εργασίες άρχισαν -αμέσως μετά την αυτονόμηση της Κρήτης- το 1900 και συνεχίστηκαν με ενδιάμεσες διακοπές επί 35 χρόνια από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Συνεχίζονται ακόμη σήμερα από τους αρχαιολόγους.



Η Κνωσσός αναδείχθηκε και αποτελεί πρώτο προορισμό για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, η Πολυρρήνια παραμένει όμορφη αλλά αρχαιολογικά άσημη, ίσως ....ακόμα ψάχνει για τον δικό της Έβανς που θα την αναδείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: