Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ


Το σπήλαιο βρίσκεται στο νομό Χανίων, έξω από τον κόλπο της Σούδας, στην περιοχή «Δρέπανο» του Ακρωτηρίου και είχε ανακαλυφθεί τυχαία από ψαροντουφεκά . Έχει διανοιχτεί σε Μεσοζωικούς ασβεστολίθους. Η είσοδός του, πλάτους 9 μ. και ύψους 6,5 μ. σήμερα είναι υποθαλάσσια. Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου, μήκους 40 μ. περίπου συνεχίζει να είναι υποθαλάσσιο. Το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 125 μ. και μέσου πλάτους 2 μ., το οποίο αποτελεί και την κύρια αίθουσα του σπηλαίου, έχει, λόγω της μορφολογίας του, εν μέρει κατακλυστεί από ύδατα. Το βάθος του πυθμένα σε αυτή την αίθουσα κυμαίνεται από λίγα εκατοστά ως 4 μ., ενώ το ύψος της οροφής πάνω από την επιφάνεια του νερού ξεπερνά σε ορισμένα σημεία τα 10 μ. Ο λιθωματικός διάκοσμος είναι πολύ πλούσιος σε όλο το σπήλαιο, τόσο πάνω από την επιφάνεια του νερού, όσο και κάτω από αυτή. Το σημαντικότερο όμως εύρημα και εδώ ήταν ο εντοπισμός παλαιοντολογικού υλικού, το οποίο ύστερα από μια πρώτη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι αποτελείται ως επί το πλείστον από οστά ελεφάντων και ένα πολύ μικρό ποσοστό από αρτιοδάκτυλα (Cervidae). Η θέση αυτή είναι καινούργια για την Κρήτη και σε σχέση με τις άλλες θέσεις, είναι η μοναδική κάτω από τη θάλασσα. Την πρώτη επιστημονική αποστολή αποτελούσαν 13 άτομα, έντεκα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον Βασίλη Γιαννόπουλο και δύο Χανιώτες, δύτες, μέλη του συλλόγου «Φίλοι του βυθού», οι Μανώλης Μπουζάκης και Θρασύβουλος Χειλουδάκης.
Το αξιοθαύμαστο βέβαια είναι το παρακάτω ερασιτεχνικό βιντεάκι, που γυρίστηκε μέσα στο σπήλαιο και δείχνει ότι πράγματι στην Κρήτη ζει και αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια Monachous Monachous, το σπανιότερο είδος φώκιας στον κόσμο και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα είδη του πλανήτη μας. Όπως λένε οι ψαράδες μας, στο ψαρολίμανο της "Λίμνης", υπήρχε μια φώκια μόνιμη κάτοικος εκεί, αλλά κάποιος ασυνείδητος ψαράς την σκότωσε επειδή του έσκισε μια φορά τα δίχτυα.
Δείτε το πραγματικά υπέροχο βίντεο με το σπήλαιο των ελεφάντων αλλά και τις δυο φώκιες να παιχνιδοερωτροπούν.
Βιβλιογραφία : Β. Γιαννόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: