Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΘΕΤΙΚΑ Η ΠΟΙOΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Π.Ε TOY IKOS KISSAMOS

Χθες το βράδυ στις 21.40 ανέβηκε στην διαύγεια του Δήμου Κισάμου η θετική γνωμοδότηση της ποιότητας Ζωής για την επένδυση της Ιkos στα Λιβάδια του κόλπου της Κισάμου. Με απλές ως ελάχιστες παρατηρήσεις στα ουσιώδη πράγματα που απασχολούν τον κόλπο και φυσικά με εισήγηση του ειδικού πλέον και με βούλα συμβούλου του δημάρχου κ. Κουκουράκη που ενημέρωσε εξειδικευμένα για τις εξής προϋποθέσεις- όρους:
1. Ο κόμβος πρόσβασης από ΒΟΑΚ προς τον χώρο της επένδυσης πρέπει να είναι από την περιοχή Κορφαλώνα. 
2. Να μετακινηθεί ο υπάρχων παλαιός δρόμος ανατολικά του ρέματος «Κακοπέρατος» να μετακινηθεί στο ανατολικότερο σημείο της ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του από τους ενδιαφερομένους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Κισάμου.
3. Διατήρηση της όδευσης με χρήση πεζόδρομου και αυτοκινήτων εκτάκτου ανάγκης (Πυροσβεστικά οχήματα, Ασθενοφόρα) όπως έχει προσδιοριστεί από την μελέτη του Δήμου Κισάμου με θέμα «Σύνδεση περιοχές Νωπήγεια με την πόλη της Κισάμου».

Από την μεριά της η ποιότητα Ζωής και δια του προέδρου της κ. Χαχλάκη έδωσε στην δημοσιότητα και τις δικές της προτάσεις και επισημάνσεις που λίγο πολύ ήταν γνωστές εδώ και κάμποσες μέρες.
 
 I. Να ληφθεί υπόψιν η μελέτη του δήμου Κισάμου του παραλιακού μετώπου από Nωπήγεια έως Καστέλλι
II. Το ύψος των κτηρίων να μην υπερβεί τα 7,5 μέτρα ( τροποποίηση άρθρου 18 νόμου 2919/2001)
III. Να διευκρινιστεί το ζήτημα των χώρων στάθμευσης που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησης όπως οχήματα προσωπικού, πελατών, επισκεπτών και λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού
IV. Μέρος της ενέργειας να λαμβάνετε με αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ
V. Οι φυτεύσεις να γίνουν με αυτοφυή φυτά της Κρήτης
VI. Στους χώρους φυτεύσεων και χλοοτάπητα η αντιμετώπιση ασθενειών και θρέψης να γίνεται με βιολογικά λιπάσματα
VII. Στο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΣΠΔ να περιγράφουν μέτρα προστασία του οικοτόπου με κωδικό 1120*)
Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Στον αντίποδα βέβαια οι απορίες του κ. Σταθάκη που επεσήμανε οτι  προκύπτουν από την κατασκευή της επένδυσης κάποια θέματα και αυτά είναι:
Α) Η ανάγκη προστασίας του χαρακτηρισμένου υγροβιότοπου που είναι στην εκβολή του ρέματος Κακοπέρατου που ξεκινάει από τον οικισμό Μηλιά.
Β) Το ζήτημα σύνδεσης των ακαθάρτων λυμάτων με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού του δήμου, αλίμονο και ξεκινήσετε να δίνετε συγκατάθεση να μην συνδέονται τα ξενοδοχεία του παραλιακού μετώπου με το βιολογικό του δήμου και να φτιάχνουν δικό τους . Αναγνωρίζουμε το επιχείρημα της εταιρίας να θέλει την εξοικονόμηση χρημάτων που θα γίνεται με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση και καταθέτουμε την πρόταση να συνεργαστεί με τον δήμο και να γίνει η μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον χώρο μας (ή στον δικό τους) και να παίρνουν δωρεάν και πάλι το νερό για άρδευση. Αυτό θα έχει οφέλη για συνεργασία και με μελλοντικές επενδύσεις, για την δωρεάν διάθεση νερού άρδευσης στους παραγωγούς του παραλιακού μετώπου και φυσικά την μεγάλη εξοικονόμηση υδατικών πόρων, για τις επόμενες γενιές.
Γ) Τρίτο θέμα είναι η δημιουργία πεζοδρομίου προς την πόλη της Κισάμου, παράλληλα με τον δημοτικό δρόμο οικισμού Κορφαλώνα – Κίσαμος. Είναι απαραίτητο να γίνει παραχώρηση τμήματος της ιδιοκτησίας είτε δωρεάν είτε μέσω της εισφοράς σε γη που προβλέπεται, ώστε να μεγαλώσει το πλάτος του υφιστάμενου δρόμου και να μπορεί να παραμένει και διπλής κατεύθυνσης, αλλά ταυτόχρονα να δίνει την δυνατότητα να συνεχιστεί η κατασκευή πεζοδρομίου προς την πόλη της Κισάμου και στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζομένων. Σε αυτόν τον υπολογισμό εισφοράς γης συμφωνούμε να γίνει δεκτός και ο δεύτερος όρος της Τ.Κ. Καλουδιανών.
Δ) Τέταρτο ζήτημα είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Στην παρουσίαση της ΜΠΕ, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου, θέσαμε το θέμα και λάβαμε την απάντηση από τους μελετητές ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, κρίμα κ. Δήμαρχε να μην τους το έχετε αναφέρει.
Διαπιστώνουμε από το τοπογραφικό διάγραμμα ότι η ιδιοκτησία έχει σε όλη την έκταση της τμήμα παλαιού αιγιαλού, οπότε εκ νέου αίτημα για παραχώρηση προς τον δήμο και στην συνέχεια σε συνεργασία με τον όμιλο να προχωρήσουμε στην δημιουργία του ήπιου κυκλοφορίας δρόμου, δηλαδή πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου δυτικά προς την πόλη της Κισάμου και ανατολικά προς τον οικισμό Νωπήγεια. Νομίζω ότι είναι κατανοητά τα οφέλη και δεν χρειάζεται να αναλύσω περαιτέρω.
Ε) Πάμε τώρα στο πέμπτο ζήτημα το οποίο αυτό είναι το πρόβλημα που εμείς ως δήμος δημιουργούμε στην επένδυση. Και είναι αυτό Που εσείς ως δήμαρχος δημιουργείτε με την βεβαίωση ύδρευσης που δώσατε, δίχως να ρωτήσετε την αρμόδια υπηρεσία και που δυστυχώς είναι ανεφάρμοστη και θα φέρει σε αντιπαράθεση τον δήμο με την εταιρία. Δεν συμπεριφερόμαστε έτσι κ. Δήμαρχε σε μια επένδυση 150εκατομμυρίων, απαιτείται περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα. Προτείνω λοιπόν να αναβληθεί το θέμα, να κατέβουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας να συζητήσουμε και να λύσουμε τα ζητήματα που θέσαμε και μετά να πάμε σε μια ομόφωνη απόφαση, δίχως να γίνει πάλι το «θέατρο του παραλόγου», που ζήσαμε με την άλλη επένδυση εξαιτίας σας.

- Για το Δ' θέμα βέβαια, που έθεσε ο κ Σταθάκης καλό ειναι να το ξανακοιτάξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι καλύτερα γιατί αν δεν γίνει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου τότε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. (πρόσβαση για τους κατοίκους δεν υπάρχει.
Στο Ε' θέμα μάθαμε απο τον κ. Δήμαρχο οτι το νερό θα το πάρει η επένδυση απο την γεώτρηση της Ποταμίδας, μάλιστα χαρακτηριστική και στιχομυθία τους 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Όσον αφορά το νερό δεν θα το πάρουμε από το Καστέλλι, αλλά από την Ποταμίδα όπου έχουμε τη γεώτρηση και κάθεται, η γεώτρηση αυτή είναι εφεδρική γεώτρηση Καλουδιανών και Ποταμίδας, οπότε θεωρώ πως ένα μέρος της επένδυσης θα γίνει στα Καλουδιανά. Θα τακτοποιήσουμε το θέμα που έχουμε θέμα στα Καλουδιανά με το νερό γιατί είναι συγκοινωνούντα δοχεία, να εξασφαλίσει σταθερή ποσότητα νερού και παράλληλα θα δούμε και στην Ποταμίδα, γιατί και η Ποταμίδα έχει. Οπότε το νερό θα λυθεί από εκεί. Θεωρώ πως δεν έχουμε διαφορές. Όλοι γνωμοδοτούμε θετικά. Εμείς δεν είπαμε ποτέ πως θα του δώσουμε από το Καστέλλι νερό, δεν είναι αυτό το πρόβλημα.
ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αυτό και μόνο που καταθέτει ο κ. Δήμαρχος θέλω να γραφτεί στα πρακτικά, αναιρεί τη βεβαίωση που έχει δώσει και θέτει ήδη το πρώτο πρόβλημα για την επένδυση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ έχω δώσει τη βεβαίωση με μια διαφορά, ότι αυτοί θα κανονίσουν πως θα έρθει το νερό. Με δικά τους έξοδα. Αν δεν φτάσει το νερό από τον Παρθενώνα θα έρθει μέσω Καλουδιανών στον Παρθενώνα, Πάντως νερό δεν θα πάρουμε από το υπάρχον. Έχουμε δηλαδή μια δεύτερη λύση για να τακτοποιήσουμε το θέμα. Από την Ποταμίδα βολεύει. Θα βρούμε την καλύτερη λύση.

Τελικά ομόφωνα γνωμοδότησε η ποιότητα Ζωής του Δήμου μας, δίχως βέβαια να βάλει και σκληρούς όρους στους επενδυτές, μάλιστα θα έλεγα οτι τους χαδεύει ελαφρώς, ελάτε γιατί χανόμαστε, που αυτή ειναι και η πραγματικότητα, και φέρνει το θέμα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο για τα περαιτέρω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: