Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

14 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ , 11 ΣΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Δημοσιεύθηκε στην διαύγεια του Δήμου Κισάμου η απόφαση χωρίς τους διαλόγους οι οποίοι θα πάρουν λίγο χρόνια να απομανητοφωνηθούν η απόφαση αλλά και πως ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στην "Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη θέση Φαλάσαρνα Τ.Κ.Πλατάνου Δήμου
Κισάμου, από την εταιρεία "ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε."
Η φανερή ψηφοφορία κατά την οποία δεκατέσσερις (14) δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα: Κατερινάκη Νίκη, Κουμάκης Νεκτάριος, Χριστουλάκης Θεόφιλος, Χαχλάκης Γεώργιος, Κελαιδής Ιωάννης, Τουλουπάκης Θεόδωρος, Θεοδωρογλάκης Μιχαήλ, Σκαλιδάκης Θεόδωρος, Μαυροδημητράκης Σπύρος, Κουρτάκη Δήμητρα, Μυλωνάκη Ειρήνη, Καστανάκης Γεώργιος, Μακράκης Γεώργιος (Μειζονος αντιπολίτευσης) και Φραγκιουδάκης Γεώργιος (ελάσσονος αντιπολιτευσης) ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής.
Έντεκα (11) δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα: Σταθάκης Θεόδωρος, Γλαμπεδάκης Βασίλειος, Καρτσωνάκης Γεώργιος, Ψαράκης Νεκτάριος, Δερουκάκης Εμμανουήλ, Πετερομιχελάκη-Νικολακάκη Αικατερίνη, Ξυπολιτάκης Εμμανουήλ, Βαρουχάκη Σταυρούλα, Σταθόπουλος Αντώνιος, Σκορδυλάκης Γεώργιος, Ξηρουχάκη Αλκηστη και ο Πρόεδρος της κ. Πλατάνου Λουπασάκης Χρύσανθος, ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΤΑ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.
 Αριθμός απόφασης 71
 Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τα παραπάνω διαλαμβανόμενα και την φανερή ψηφοφορία που έγινε, έχοντας υπόψη του την υπ.αρ.11/2022 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισάμου, την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πλατάνου
 Αποφασίζει κατά πλειοψηφία
 Σχετικά με την υπό διαβούλευση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.) στη θέση Φαλάσαρνα της Δ.Ε. Κισάμου Χανίων, γνωμοδοτεί ως εξής:
Α. Αποδέχεται και υιοθετεί την υπ. αρ. 11/2022 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισάμου, της οποίας το σκεπτικό και οι επισημάνσεις επιβεβαιώνεται ότι είναι απολύτως εύλογες, ορθές και τεκμηριωμένες.
 Β. Εξειδικεύοντας και συμπληρώνοντας την απόφαση 11/2022 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής γνωμοδοτεί ανά Τομέα όρων δόμησης της προτεινόμενης λύσης(εναλλακτική Ε3) της ΣΜΠΕ, ως εξής:
1. Για τον Τομέα Ιμε έκταση 51.798 τ.μ. και προτεινόμενη υλοποίηση Τουριστικού Χωριού με συνολική σχεδιαζόμενη δόμηση 11.598 τ.μ. ήτοι περίπου τα 2/3 της συνολικής δόμησης της επένδυσης, στο άνω επίπεδο.
Γνωμοδοτούμε Θετικά υπό τους παρακάτω όρους:
 Να εξεταστεί αν η επένδυση πληροί την κατεύθυνση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού ( παράμετρος 4 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) περί ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, όσο αφορά κυρίως την συνολική δόμηση και τον συνολικό αριθμό κλινών.
 Να προβλεφθεί η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων της επένδυσης στο άνω επίπεδο εντός του Τομέα Ι.
2. Για τους Τομείς ΙΙ-ΙΙΙ- ΙVμε συνολική έκταση 67.022 τ.μ. (20.601 τ.μ. + 36.530 τ.μ. + 9.891 τ.μ.) και προτεινόμενη υλοποίηση κυρίως ξύλινων καταλυμάτων με συνολική σχεδιαζόμενη δόμηση 6.225 τ.μ. (2.709 τ.μ. + 3.516 τ.μ. + 0), ήτοι περίπου το 1/3 της συνολικής, σε υψόμετρο 2-8μ, 
Γνωμοδοτούμε Αρνητικά για τους παρακάτω λόγους:
 Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής «Η επίπεδη παραθαλάσσια περιοχή με την ειδικότερη ονομασία Παχιά Άμμος, η οποία εκτείνεται από βορρά προς νότο από την βάση του υψώματος έως περίπου της ισοϋψούς των 20μ και περιλαμβάνει εκτός της παραλίας, φερόμενη ιδιοκτησία και παλαιό αιγιαλό, ευρίσκεται σε περιοχή της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ δηλ. οριοθετημένη περιοχή όπου προηγείται η διατήρηση, φυσική αναγέννηση και επέκταση του είδους προτεραιότητας Androcymbiumrechingeri με ΚΩΔ 1842,η έκταση βόρεια της χαμηλής ζώνης με juniperus, καθώς επίσης και των αμμοθινών (οικότοπος 2110) και όλων των ειδών οικότοπων με ενδημικά φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή, ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους δραστηριότητα πολύ περισσότερο κανενός είδους κατασκευές. Η όποια δραστηριότητα περιορίζεται στην αμμώδη παραλία σε εναρμόνιση με τον Ν 2971/2001 όπως τροποποιήθηκε».
Σε κάθε περίπτωση, στην χαμηλή αυτή ζώνη (όπου η ΣΜΠΕ και το ΕΠΣ προβλέπει δόμηση στους Τομείς ΙΙ & ΙΙΙ), δεν μπορεί να είναι επιτρεπόμενη δραστηριότητα η κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων. Οι θέσεις του δήμου Κισάμου θα εξειδικευτούν στην διαβούλευση της ΕΠΜ, η οποία πρέπει άμεσα να ξεκινήσει.
 Για τον Τομέα ΙV, όπου προβλέπεται η «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbiumrechingeri» και δεν προβλέπεται δόμηση, προτείνεται η επέκτασή του στο σύνολο της ζώνης εμφάνισής του Androcymbiumrechingeri έτσι ώστε η προστασία του να είναι συνολική και όχι μερική όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες όπως πχ 92/43 ΕΟΚ, 79/409 ΕΟΚ κτλ.
Γ) Το Δημοτικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί εκ νέου κατά το στάδιο της διαβούλευσης επί
της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί μετά την έγκριση της
Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: