Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΑΥΤΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Σταθάκης, διαφώνησε. Επισήμανε ότι είχε γίνει ακριβής παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου, όπου όλοι οι παριστάμενοι, όπως είπε, είχαν δηλώσει ότι επρόκειτο για πολύ καλό σχέδιο. “Αυτό το σχέδιο έρχεται να δώσει το στίγμα στην περιοχή μας, με μια ήπια σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.
“Όταν μια δημοτική αρχή είναι σύμφωνη σε ένα θέμα περνάει τις αποφάσεις. Όταν δεν είναι, δεν τις περνάει. Η δημοτική αρχή λέει ξεκάθαρα να μην προχωρήσει η επένδυση. Αν η οι υπηρεσίες θεωρήσουν ότι δεν μπορεί να γίνει, ας την απορρίψουν. Πολιτικά με ενδιαφέρει αν ο τόπος μου θεωρεί πως η επένδυση αυτή ωφελεί η βλάπτει την κοινωνία. Δώσαμε μια λάθος εντύπωση, αλλά έχουμε τη δυνατότητα απόψε να το διορθώσουμε. Δεν αδειοδοτούμε, γνωμοδοτούμε”.
 Ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Κισσάμου, Γιώργος Φραγκιουδακης, δήλωσε αναφανδόν αντίθετος στην επένδυση και είπε ότι στηρίζει την απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, δηλαδή την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
“Το να έρχεται ένας επενδυτής και να φέρνει ακριβό τουρισμό κι εσύ να λες οτι δεν τον θέλεις, δεν το καταλαβαίνω. Ο Δήμος μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τι έχει κάνει για να το προστατέψει αλλού; “, είπε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Δερουκάκης.
Ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Χαχλάκης, είπε ότι η αρνητική γνωμοδότηση της ΕΠΟΙΖΩ δεν εξαρτάτο απο την αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου Πλατάνου. Υποστήριξε οτι ο μελετητής του έργου του είχε πει οτι αν υπήρχε θετική απόφαση, ο βιολογικός καθαρισμός θα γινόταν σε ακατάλληλο σημείο.
Ωστόσο τον διέψευσε ο μελετητής, Σπύρος Τσαγκαράτος, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην αίθουσα. Εντέλει οι δυο πλευρές κατέληξαν οτι πιθανόν να υπήρξε παρερμηνεία.
“Δεν πιέσαμε εμείς κανέναν να ανακαλέσουν την απόφασή τους τα μέλη του τοπικού Πλατανου”, είπε ο Θοδωρής Τουλουπάκης. “Η δημοτική αρχή δεν ειναι αντίθετη με την επένδυση, αλλά να γίνει πρώτα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για να προστατεύσουμε την παραλία”.
“Αυτή η απόφαση ειναι ιστορική. Τόπος προορισμού για την Κίσσαμο ειναι ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα. Αυτές πρέπει να τις κάνουμε πρότυπο ώστε η υπόλοιπη Κίσσαμος να δεχθεί επενδύσεις”, είπε ο αντιδήμαρχος, Σπύρος Μαυροδημητράκης.
Ο μελετητής του έργου, Σπύρος Τσαγκαράτος, τόνισε οτι στις περιοχές Natura δεν απαγορεύεται η δόμηση.” Όλη η Ίμπιζα ειναι Natura”, είπε χαρακτηριστικά. “Η όποια δόμηση γινεται αφήνοντας ελεύθερη την παραλία, 110 μέτρα. Για μας ειναι ατού το κρινάκι, χωρίς αυτό δεν ειναι βιώσιμη η επένδυση. Όσο για τυχόν πρόστιμα, αν προστατέψουμε τα 40 στρέμματα με τον κρίνο, με αυτή τη μελέτη δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί τίποτα”.
Συνολικά, οι προσκείμενοι στη δημοτική αρχή σύμβουλοι, κινήθηκαν στον τόνο που έδωσε ο εισηγητής, Νεκτάριος Κουμάκης.
Υπήρξε διαμάχη μεταξύ του μελετητή του έργου και του πρώην δημάρχου Ιναχωρίου, Κώστα Κουκουράκη, για το πόσα στρέμματα είναι προστατευόμενα και το αν μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα συμπαρασύρει τους όρους για άλλα κτίσματα στην περιοχή.
Ακουστήκαν διάφορες απόψεις ακόμα, από το να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο ώστε να αποζημιωθεί ο επενδυτής για μια επένδυση που δεν θα γίνει, μέχρι και το οτι ο τρόπος με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις της τοπικής κοινότητας ήταν απαράδεκτος, οτι πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον αλλά και πως δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδια σε εναν ντόπιο επενδυτή που αποδεικνύει οτι ειναι τοπικιστής.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι ο δήμος Κισσάμου δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ζέση να προστατέψει το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια.
Ο επικεφαλής του τοπικού Πλατάνου είπε πως δεν ειναι δουλειά του δήμου να κρίνει το αν ειναι σωστό νομικά να γίνει η επένδυση, αλλά οτι πρέπει να συντάσσεται με την τοπική κοινωνία.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Μυλωνακης, ειπε οτι η δημοτική αρχή είναι υπερ της επένδυσης. “Θα πάρουμε μια απόφαση, και αν όντως η επένδυση γίνει στη βάση που το προτείνει η δημοτική αρχή, το μέλλον θα το δείξει.”
Επίσης τόνισε ότι η απόφαση της ΕΠΟΙΖΩ ήταν σωστή. “Θα προστατέψουμε τον τόπο, ενω για τον Μπάλο και το Ελαφονήσι ετοιμάζουμε διαχειριστικό σχέδιο μαζί με τον δήμο Καντάνου-Σελίνου”, προσέθεσε.
“Ο τόπος μας έχει αξία και θα του δώσει ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία η επένδυση αυτή, οταν γινει με τον τρόπο που λέμε. Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ψηφήσουν κατά βούληση”.
Ο Θοδωρής Σταθάκης στη δευτερολογία του έκανε πρόταση προς το συμβούλιο να ψηφίσει θετικά, υπέρ της επένδυσης. Με μια απόφαση, όπως είπε, που να ειναι θετική, αλλά να ζητάει απο τη ΔΥΠΑ να εφαρμοστεί απόλυτα η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. “Αν το υπουργείο θελήσει να κόψει την επένδυση, μπορεί να το κάνει και δεν χρειάζεται εμάς”, προσέθεσε.
Ακολούθησε ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: