Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΤΡΕΒΙΖΑΝ -ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΤΟΧΙ

Παίρνοντας την σκυτάλη από την εφημερίδα "τα ΝΕΑ "της περασμένης Πέμπτης και μετά το σχετικό πάρα πολύ καλό σχόλιο της εφημερίδας για την Κίσαμο, θέλω να επισημάνω πόσο με λυπεί το γεγονός-αναφέρεται και στο άρθρο της εφημερίδας - για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η βίλλα Τρεβιζάν.

Η Ενετική βίλλα Τρεβιζάν οικοδόμημα του 17ου αιώνα που βρίσκεται στο Κόκκινο Μετόχι είναι μια από τς 120 κατοικίες φεουδαρχών κρητικής και ενετικής καταγωγής.
Είναι αλήθεια ότι ελάχιστες βίλλες έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία από το Υπ. Πολιτισμού, αν δεν κάνω λάθος από 35 βίλλες που υπάρχουν στα Χανιά μόνο 4 έχουν χαρακτηριστεί σαν μνημεία. Οι περισσότερες βρίσκονται εγκαταλειμμένες στην τύχη τους και στις διαθέσεις των ιδιοκτητών τους.
Η βίλλα Τρεβιζαν αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα κατοικίας και συνδυάζει υψηλή Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και προηγμένη τεχνική πέτρινων κτιρίων.
Στον όροφο η κύρια είσοδος τονίζεται με παραστάδες και υπέρυθρο με αέτωμα, στο τύμπανο του οποίου είναι σκαλισμένο το οικόσημα της οικογένειας Τρεβιζάν.
Άξιο λόγου είναι ένα σύστημα από υδρορροές που εξασφάλιζε την απορροή των ομβρίων όσο και την απομάκρυνση του νερού που είχε χρησιμοποιηθεί.

Σήμερα λείπει η οροφή το πάτωμα και οι ρωγμές που ξεκινούν από την οροφή σβήνουν στο μεσοπάτωμα. Πριν κάμποσο καιρό έπεσε και ένα κομμάτι του βόρειου τοίχου και όπως πάει σε λίγα χρόνια θα είναι ένας καλός σωρός από πέτρες αν ....... κ. Ανδριανάκη και κ. Δήμαρχε .... δεν μεριμνήσετε !

1 σχόλιο:

nikos tzannis είπε...

είναι απίστευτο ότι τέτοια κτίρια του 1600 που σώζονται -ως όγκος- άθικτα εγκαταλείπονται.. Θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα του Δήμαρχου!!