Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Ποια είναι η πιο χιλιοειπωμένη δέσμευση των τελευταίων μηνών προς τους ψηφοφόρους της Κισάμου και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Δυτικής μεριάς- Μεσόγεια-Πλάτανος-Φαλάσαρνα; Το νερό. Περιοχές που έχουν ανάγκη το νερό και κινδυνεύουν άμεσα σε ερημοποίηση, καθώς η υπεράντληση έχει φέρει υφαλμύρωση στους κάμπου τους.
Αν και ξεκίνησαν να προγραμματίζουν λιμνοδεξαμενή...τα πράγματα τελευταία έχουν αλλάξει ειδικά μετά και την ομιλία του κ. Τσακίρη, σχετικά με την Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Ποταμού Ταυρωνίτη* και την δημιουργία φράγματος και άμεση υλοποίηση του δυτικού τμήματος του σχεδιαζόμενου αγωγού απο Ταυρωνίτη- Κολυμπάρι, που θα φτάνει στον Πλάτανο το νερό με φυσική ροή. 
Μάλιστα με φυσική ροή...
Μάλιστα ήταν προεκλογική δέσμευση του νέου Δημάρχου Κισάμου κ. Μυλωνάκη και συνεχίζει να είναι. Φυσικά στο παιχνίδι των δεσμεύσεων και οι πολιτικοί... που καθημερνά διαβάζω πλέον δηλώσεις όπως αυτή του κ. Διγαλάκη "Άμεση λύση, σχετικά γρήγορη λύση είναι η σύνδεση του αγωγού άρδευσης από το Κολυμβάρι, αλλά σε κάθε περίπτωση, εξετάζουμε όλες τις πιθανές λύσεις. Ασφαλώς στηρίζω τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως θυμάστε υποσχέθηκε συγκεκριμένα για τον Πλάτανο και τη δυτική Κίσαμο, να φέρει νερό με κάθε τρόπο."
- Να συνδεθούμε με τον αγωγό στον Κολυμπάρι...όταν το Κολυμπάρι παίρνει νερό απο τα δικά μας Νοπήγια;
Τέλος πάντων μια δέσμευση πολλές φορές πέφτει έξω...άλλες φορές πραγματοποιείται με πάροδο δεκαετιών...το θέμα όμως καίει, τον Πλάτανο, τα Μεσόγεια το Σφηνάρι...και όλες τις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Κρήτης που μάταια περιμένουν δεκαετίες να δουν τις δεσμεύσεις να γίνονται πραγματικότητα. Οι κάτοικοι, οι αγρότες, θέλουν άμεσες λύσεις ... που όμως ακόμα σχεδιάζονται και θα έλθουν όταν και άμα φτιαχτεί το φράγμα Ταυρωνίτη. 
-Όμως εμείς θέλουμε να δούμε κάτι δικό μας στην περιοχή, που θα το ελέγχουμε, θα το διευθύνουμε, θα το καθορίζουμε και όχι να περιμένουμε άμα ποτίσουν και ξεδιψάσουν οι γείτονες, να μας ανοίγουν την στρόφιγγα για να ξεδιψάσουμε; Θέλουμε κάτι δικό μας!!
Και φυσικά μιλάμε για έργο δεκαετίας και βάλε.... άραγε μπορούν να περιμένουν ως τότε οι αγρότες; 
Γιατί αυτή η δέσμευση μου θυμίζει ΒΟΑΚ; Γιατί;
Τελικά ποια λιμνοδεξαμενή θα γίνει στον Πλάτανο; Η πάνω; Η κάτω; Η παραπέρα ή καμιά;

*Το φράγμα Ταυρωνίτη βασίζεται στον εδώ και 4 δεκαετίες εγκεκριμένο σχεδιασμό του αείμνηστου μελετητή Παύλου Παυλάκη και περιλαμβάνει: α) την κατασκευή του μεγάλου ταμιευτήρα των Παπαδιανών (οποίος θα συνδέεται με το δεύτερο μικρότερο Φράγμα Σεμπρωνιώτη) και β) των αγωγών μεταφοράς νερού στους δήμους Πλατανιά και Κισάμου. Στόχος του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου είναι η κατά προτεραιότητα άρδευση όλη της υψηλής ζώνης του δήμου Πλατανιά, όπως και της δυτικής Κισάμου (Γραμβούσα – Πλάτανος – Λουσακιές). Αυτό το έργο είναι σχεδιασμένο να επιλύσει με ασφάλεια κάθε ανάγκη άρδευσης στην βόρεια ζώνη των δήμων Πλατανιά και Κισάμου, ενώ παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα να απελευθερωθούν σημαντικές ποσότητες πόσιμου ύδατος για την πλήρη κάλυψη και των υδρευτικών αναγκών που θα απαιτήσει η σχεδιαζόμενη μελλοντική οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: