Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Ο ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Στην χθεσινή μου ανάρτηση ξέχασα να βάλω την φώτο όπως φαίνεται από την google erth του ναυαγίου με τις πέτρες από το κοντινό αρχαίο λατομείο της περιοχής "Κατσούνι" του Μπάλου. Είναι ακριβώς στην ανατολική άκρη του Τηγανιού και πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που σίγουρα ήταν μια Βενετσιάνικη εκκλησία του 16ου αιώνα φτιαγμένη με πέτρες από άλλο ελληνιστικό Ιερό (υποθετικά). Ίσως αυτό το ναυάγιο πήγαινε εκείνα τα χρόνια γύρω στα 1580 οικοδομικό υλικό για να φτιαχτεί η βενετσιάνικη εκκλησία.
 Πάντως είναι ευχάριστο που οι σύγχρονοι πιστοί αφήνουν το αποτύπωμα τους σε αυτά τα μνημεία, αν δεν υπήρχαν θα ήταν ένα σωρός από πέτρες άνευ αξίας και σχολιασμού. Kακώς που η Βυζαντινή δεν αφήνει να αναστηλώνονται και δίνει άδειες να κτίζονται δίπλα σε αυτά άλλες εκκλησίας με μπετόν.
 Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που αναφέρεται σε όλους τους Βενετσιάνικους χάρτες, και όπως λένε οι δυο μαρμάρινες πλάκες αναστηλώθηκε πρώτη φορά το 1977 από τον Σκαράκη Γιώργο και Κωστή Κοκκινάκη.
"Με το κουπί και το πανί
τσιμέντο κουβαλούσε και έφτιαξε
τον Άγιο ξανά και λειτουργούσε"
και ανακαινίσθηκε μετά από 8 χρόνια από τον Διονύση Κουτσαυτάκη και τον Μιχάλη Τσικαλάκη και τα εγκαίνια έκανε ο Ειρηναίος την 21 Μαΐου του 1985.
Να πούμε εδώ οτι το υλικό σε πολλά σημεία είναι απο παλαιότερο ιερό, φαίνονται δυο επιγραφές που έχουν φτάσει το ..τέλος τους.
Ο Μπάρμπα Διονύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: