Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Η τεχνογνωσία υπάρχει, θέλουμε να την εφαρμόσουμε;
Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη σημαντική συνάντηση-συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα 24/6/2019 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Κισάμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών και άλλους φορείς και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κισάμου. Θέμα οι ‘Εξελίξεις στην καλλιέργεια της ελιάς και η εφαρμογή της δακοκτονίας'. Η Δ/ντρια της ΔΑΟΚ Χανίων Ε. Φραντζεσκάκη αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν για τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας και ζήτησε τη συνεργασία και το ενδιαφέρον των παραγωγών και όλων των εμπλεκομένων για την επιτυχία της. Η εντομολόγος, Δρ Α. Καλαϊτζάκη από Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα NT4D΄ για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 8 περιφερειακές ενότητες της χώρας, μεταξύ των οπίων και τα Χανιά (Λουσακιές, Συρίλι). Ο γεωπόνος Ι. Κασαπάκης από το ΤΑΑΕ Χανίων παρουσίασε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου που θα εφαρμοστεί.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργείων Ν. Χανίων Μ. Χαιρετάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Ν. Χανίων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εμπορία και τυποποίηση του ελαιολάδου λόγω υποβάθμισης της ποιότητας (υψηλές οξύτητες ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων) και την προσπάθεια που κάνουν τα τελευταία χρόνια για να ενημερώσουν τους παραγωγούς (φυλλάδια, ενημερωτικές συναντήσεις). Σ’ αυτά τα προβλήματα αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι μεγάλων μονάδων τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου της περιοχής (Ρενιέρης ΑΕ, TERRA CRETA) και ζήτησαν από τους παραγωγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες χρήσης και τις ποσότητες φυτοφαρμάκων που συνιστώνται στους ψεκασμούς, σημείο που επισήμαναν και οι γεωπόνοι των καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων. 
Στην παρέμβασή μου επισήμανα ότι πρέπει να δοθεί έμφαση την εφαρμογή των ορθών πρακτικών στο χωράφι με στόχο της παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, που είναι εφικτό λόγω χαμηλών εισροών (λιπάσματα, νερό) και εδαφοκλιματικών συνθηκών. Οι απαιτήσεις της αγοράς αλλάζουν (απαιτούν ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή) και όποιος δεν προσαρμόζεται βγαίνει εκτός. Η τεχνολογία δίνει αξιόπιστες λύσεις, απλές στην εφαρμογή. Το στοίχημα είναι πόσοι από τους παραγωγούς θα τις εφαρμόσουν, αλλάζοντας νοοτροπία. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: