Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

ΑΓΡΙΑ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

 Η Άγρια Γραμβούσα είναι το νησάκι που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του κόλπου της Κισάμου και είναι το πρώτο που συναντάμε βγαίνοντας από τον κόλπο. Η έκταση του είναι 0,825 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητο.
Διοικητικά υπάγεται στο δήμο Κισάμου, και η πρόσβαση του είναι δυνατή μόνο με πολύ καλό καιρό. Είναι ένα άγονο νησάκι, επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του εκτός από το βόρειο τμήμα του που υψώνεται κατακόρυφα από την θάλασσα και φτάνει στα 75 μέτρα όπου βρίσκεται και το φανάρι.(φάρος)
 Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπήρχε ο φάρος ο οποίος κατασκευάστηκε το 1874 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ήταν 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος 96 μέτρα. Καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Στην Άγρια Γραμβούσα έχουν καταγραφεί 119 διαφορετικά είδη φυτών, ενώ στο νησί υπάρχουν πάνω από 500 ζευγάρια γλάρων που γεννούν κάθε Απρίλιο, υπάρχουν ακόμα αγριοπερίστερα και μαυροπετρίτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει και κατσίκια στο νησί με τον αριθμό των αρσενικών να φτάνει σήμερα τα 50. 
Αξίζει μια περιπέτεια λίγο μετά τον Μάιο - Ιούνιο που τα γλαρόπουλα είναι μεγάλα και πετούν... Η νότια μεριά του νησιού είναι γεμάτη από κάπαρη. Έχει δυο σπηλιές που στάζουν όλο το χρόνο πόσιμο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: