Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

ΟΥΤΕ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ

Βάση του νόμου.... υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο .... 
Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του κάθε συνδυασμού διαιρείται σε κάθε εκλογική περιφέρεια με το εκλογικό του μέτρο και ο συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν σε κάθε εκλογική περιφέρεια υπάρχουν τόσες διαθέσιμες έδρες όσες δικαιούται ο συνδυασμός, τις καταλαμβάνει όλες και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες της περιφέρειας. Εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός, στο συνδυασμό κατακυρώνονται μόνον οι διαθέσιμες έδρες.
Εδώ αν ερμηνεύσουμε τον νόμο κατά γράμμα χρειαζόμαστε πολύ χαρτί, κομπιουτεράκι και πολύ ώρα για να έχουμε.
Άρα αν λάβουμε ότι οι σταυροί των συνδυασμών είναι αυτοί που το πρωτοδικείο έδωσε τότε οι έδρες στην Ενότητα της Κισάμου είναι 10-8-1 στην Μήθυμνα 4-2 και στο Ιναχώριο 1-1.
Το ζητούμενο βέβαια είναι πως θα ερμηνευτεί ο νόμος αλλά και γιατί το πρωτοδικείο δεν κατοχυρώνει ως και τώρα τις έδρες και μας έχει (όχι όλους) σε αγωνία. 
Τελικά μήπως μας ξέχασαν;
Πάντως δεν υπάρχει δίνω έδρα, ούτε τρώγω έδρα, αφού όλα υπολογίζονται βάση του Νόμου και πρωτοδικείου. Θεωρητικά το λάθος μέτρημα στην αρχή έφερε αναστάτωση, μιας και οι ψήφοι όλων των εκλεγμένων ήταν παραπάνω (φουσκωμένοι) από το κανονικό και τότε ίσχυε όπως λέει η εγκύκλιος υπ. αριθ 12 για τις δημοτικές εκλογές: 
"Αν κάποιος συνδυασμός έχει λάβει συνολικά περισσότερες έδρες από αυτές που δικαιούται, αυτές του αφαιρούνται ανά μία, εξαιρουμένων των μονοεδρικών, ξεκινώντας από την εκλογική περιφέρεια όπου έλαβε τις λιγότερες ψήφους."
Υπομονή και έχω μια διαίσθηση οτι δεν υπάρχει 11η έδρα στην Ενότητα της Κισάμου.
Ευχαριστώ για την βοήθεια τον Νεκτάριο Ψαράκη.
*Πάντως ως αργά στο Δήμο Κισάμου δεν είχε έλθει χαρτί απο το πρωτοδικείο που να κατοχυρώνει τις έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: