Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ!!!

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ, ΑΡΑ ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ!!! 
Αυτή η δημοτική αρχή πραγματικά «δεν παίζεται». Βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι απίστευτες μεθοδεύσεις της, που δεν δικαιολογούνται με κανένα σοβαρό επιχείρημα και αντί να προσπαθήσει να διορθώσει τα πράγματα και να σταματήσει αυτά που κάνει, αποφασίζει να επιτεθεί πριν συνεχιστούν οι αποκαλύψεις, λέγοντας τι; «Μα αυτά τα κάναμε και πέρυσι και η αντιπολίτευση δεν μας πήρε χαμπάρι!!!» Οι άνθρωποι είναι απίστευτοι. Και πονηροί βέβαια. Πάνε να θολώσουν τα νερά με εξυπνάδες. Όμως, μη απαντώντας επί τοις ουσίας, επιβεβαιώνουν το σκάνδαλο, ενώ ταυτόχρονα ψεύδονται μπερδεύοντας το πέρυσι με το φέτος, όπου τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Πέρυσι είχαμε υποψία σκανδάλου, φέτος έχουμε καραμπινάτο σκάνδαλο, πέραν πάσης αμφιβολίας.
Για να μην πολυλογούμε: πέρυσι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις 11-5-2017 εκδόθηκε ΚΥΑ με την οποία παραχωρήθηκε για τρία (3) χρόνια το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού στους δήμους. Ο δήμος Κισαμου αποφάσισε να παραχωρήσει απευθείας τις παραλίες Ελαφονησίου, Φαλασσάρνων (μη όμορες με επιχειρήσεις θέσεις) και Μπάλου στην Μονομετοχική του Εταιρεία ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΟ.
Πραγματικά, με δεδομένο ότι ήδη είχαμε μπει στην τουριστική περίοδο, δεν μπορούσε να προγραμματιστεί από νωρίτερα ούτε η πρόσληψη προσωπικού, ούτε η διενέργεια διαγωνισμού των όποιων υπηρεσιών από ιδιώτη εργολάβο. Αρχικά, η Μονομετοχική έκανε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη δύο υπηρεσίες 24.800€ έκαστη (όριο απευθείας ανάθεσης) για την αρχική λειτουργία (αυτές τις ξέχασε στην ανακοίνωσή του ο δήμος!!!). Στην συνέχεια βέβαια, η Μονομετοχική έκανε άλλες δύο απευθείας αναθέσεις ( 11-7-2017 & 13-8-2017) στο ποσό των περίπου 93.000€!!! συνολικά έκαστη με την αιτιολογία ότι : « δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαγωνισμού που απαιτείται για τη λειτουργία των παραλιών» όπως αναφέρεται στις αποφάσεις. Σε καμία από τις συνεδριάσεις αυτές δεν ήταν παρών ο μοναδικός εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κ. Μυλωνάκης. Να σημειωθεί εδώ ότι πάγια τακτική που ακολουθούν είναι η κλήση σε συμβούλιο τελευταία στιγμή, τηλεφωνικά και χωρίς εισηγήσεις θεμάτων, αλλά ας μην ανοίξουμε αυτό το θέμα.
Στην συνέχεια, η Μονομετοχική προκήρυξε τον διαγωνισμό για να λειτουργεί ιδιώτης τις παραλίες στις 14/8/2017 και τον κατακύρωσε στις 4/10/2017!!! Την κατακύρωση δεν ψήφισε ο κ. Μυλωνάκης και δήλωσε ότι «δεν εγκρίνει τη διαδικασία διότι θεωρεί ότι η τουριστική περίοδος τελειώνει στα μέσα Οκτωβρίου».
Συνοψίζοντας, η διοίκηση της Μονομετοχικής το 2017 έκανε απευθείας αναθέσεις περίπου 240.000€ συνολικά πέρυσι το καλοκαίρι, με την δικαιολογία της καθυστέρησης της ΚΥΑ . Δεν το ψηφίσαμε, καταλαβαίναμε τα πιεστικά χρονικά όρια αλλά στην πορεία υποψιαστήκαμε και την μεθόδευση (για «δικαιολογημένες» απευθείας αναθέσεις), αλλά δεν θέλαμε και να τινάξουμε στον αέρα την λειτουργία των παραλιών στην μέση του καλοκαιριού (όταν έγινε η δεύτερη και κυρίως η τρίτη ανάθεση).
Και ερχόμαστε στην φετινή χρονιά. Αν ο σχεδιασμός τους προέβλεπε ανάθεση μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη (είναι μια άλλη συζήτηση ποιο είναι το αντικείμενο και αν είναι ο σωστός τρόπος λειτουργίας), τότε προφανώς έπρεπε να προχωρήσει σε παραχώρηση των παραλιών στην Μονομετοχική για τα άλλα δύο χρόνια από τα τέλη του 2017 όπως δικαιούται βάσει της σχετικής ΚΥΑ, να δημοσιεύσει από τον χειμώνα τον σχετικό διαγωνισμό και σε κάθε περίπτωση και με οποιαδήποτε καθυστέρηση προέκυπτε να είχε σίγουρα ένα νόμιμο ανάδοχο, πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Όμως αυτά που έκαναν, αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι μεθόδευσαν έναν έξυπνα σχεδιασμένο «διαγωνισμό» ο οποίος θα κατακυρωνόταν όταν θα είχε περάσει η μισή ή και ολόκληρη η τουριστική περίοδος (υποψιαζόμαστε πως μπορεί να είχαμε πολλές ενστάσεις και καθυστερήσεις). Σε κάθε περίπτωση όμως, ο διαγωνισμός δεν θα προσέλκυε το απαιτούμενο ενδιαφέρον καθώς θα αντιλαμβάνονταν οι ενδιαφερόμενοι ότι θα αφορούσε το πολύ την μισή τουριστική περίοδο.
Συγκεκριμένα, ενώ μπορούσαν από πέρυσι να παραχωρήσουν τις παραλίες στην Μονομετοχική για μια ακόμη 2ετία, το έκαναν στις 28-3-2018 με θέμα εκτός ημερησίας!!! στο οποίο δεν συμμετείχαμε ως αντιπολίτευση στην συζήτηση, διαμαρτυρόμενοι για την διαδικασία. Στην συνέχεια στις 9/5/2018!!! εγκρίνει την διενέργεια διαγωνισμού 400.000€ και στις 30 Μαΐου αναθέτει «την εκτέλεση της υπηρεσίας λειτουργίας παραλίας Ελαφονησίου, Γραμβούσας – Μπάλου και Φαλασάρνων σύμφωνα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» και έως του ποσού των 400.000€!!!, γιατί όπως λέει ο Πρόεδρος «Λαμβάνοντας υπόψη τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι την ανάδειξη αναδόχου και την υπογραφή της σύμβασης (παρέλευση προθεσμιών πιθανών ενστάσεων, ολοκλήρωση προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επικαιροποίηση δικαιολογητικών κατακύρωσης του προσωρινού αναδόχου) κρίνεται επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση σε τρίτο με κατεπείγουσες διαδικασίες του άρθρου 32 του Ν.4412/2016 σε διαφορετική περίπτωση οι αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και περιβαλλοντικές, θα είναι τεράστιες». Και γιατί λοιπόν δεν ξεκίνησαν μήνες νωρίτερα;
Προφανώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και η δήλωση του προέδρου της Μονομετοχικής πως «Ξεκινήσαμε από τον Ιανουάριο και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες πριν από λίγες ημέρες» είναι για γέλια και για κλάματα. Πέρυσι τον Αύγουστο πως δημοπράτησε διαγωνισμό; Το ότι τώρα είναι διεθνής και αυτό σημαίνει μικρή παραπάνω χρονική διαδικασία, αποτελεί πρόβλημα αν αρχίζαμε εγκαίρως; Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια φτηνή δικαιολογία για αυτούς που ξέρουν τα στοιχειώδη.
Η καταγγελία ήταν επιβεβλημένη, γιατί εδώ έχει στηθεί μια βιομηχανία απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για μια υπηρεσία που εφευρέθηκε για να εξυπηρετήσει τι και ποιόν;;;
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν την δουλειά τους και θα δούμε τα αποτελέσματα. Όμως από ηθικής και πολιτικής άποψης εδώ φαίνεται να έχει χαθεί τελείως το μέτρο και να μην τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Ας κρίνουν οι πολίτες. Το θέμα προφανώς θα έχει και συνέχεια.
Η ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης
Δήμου Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: