Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου 2018, διεξάγεται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το 21ο Διετές Διεθνές Συνέδριο για τη Μοριακή και Αναπτυξιακή Βιολογία της Δροσόφιλα, όπου περίπου 100 καταξιωμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνάς τους.
 Παράλληλα με την ΟΑΚ που εορτάζει φέτος τα 50 χρόνια δράσης και προσφοράς, το εν λόγω Συνέδριο εορτάζει την 40ή επέτειό του, καθώς διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1978 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και έκτοτε διεξάγεται πάντοτε στην ΟΑΚ.
 Πρωτεργάτες του Συνεδρίου αυτού ήταν, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκονας, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Yale και Harvard και ο αείμνηστος Ηρακλειώτης καθηγητής Φώτης Καφάτος. 
 Για τον τελευταίο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στα τέλη του 2017, πραγματοποιήθηκε –στο πλαίσιο του Συνεδρίου– ειδική συνεδρία μνήμης. Ο αείμνηστος καθηγητής υπήρξε από τους «πρωτεργάτες» των ερευνητών-βιολόγων, καθώς και ....
..ο νεότερος Καθηγητής στο Harvard, κατά την ιστορία του εκπαιδευτικού αυτού Ιδρύματος. Ξεκίνησε την καριέρα του ασχολούμενος με την έρευνα για το σκόρο, ασχολήθηκε όμως επίσης με τη μύγα δροσόφιλα και τα κουνούπια. Έχοντας επιστρέψει στην Κρήτη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημίου Κρήτης και διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας). 
 Στην τελετή μνήμης μίλησαν ο συνάδελφοι και φίλοι του εκλιπόντος, όπως ο καθηγητής κ. Αρταβάνης, ο οποίος παρευρέθηκε στο Συνέδριο ειδικά για το λόγο αυτό, οι συνδιοργανωτές του φετινού Συνεδρίου, καθηγήτρια κ. Sarah Bray του Πανεπιστημίου του Cambridge και o καθηγητής κ. Χρήστος Δελιδάκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ και συνοδοιπόρος του Συνεδρίου αυτού, Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός και η κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ και υπεύθυνη του Συνεδρίου, η οποία μετέφερε τη «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων» του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά.
 Οι σύνεδροι, παλαιοί, καθώς και νέοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη των Χανίων και να χαρούν τη θάλασσα και την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: