Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ;

Είναι το νερό για την ΕΕ ένα εμπόρευμα της αγοράς, ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010.... βλέποντας τι συνέβη χθες στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κισάμου* μου ήρθε αμέσως στο μυαλό το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Μέχρι την τελευταία σταγόνα".. που είναι μια καλή ευκαιρία για όσους δεν το έχουν δει να το δουν, και να το ξαναδούν, ώσπου να καταλάβουν που πάμε ...
*Τώρα στα δικά μας η Κεραμωτή είναι ένα μικρό χωριό στα νοτιοδυτικά του Δήμου μας, με 55 μόλις κατοίκους -πολλοί έχουν έλθει (ξαναγυρίσει) στο χωριό τα τελευταία χρόνια- που όμως δεν έχει νερό. Μάλιστα, εν έτη 2018 υπάρχει χωριό στον Δήμο μας δίχως νερό...
Και όπως κατάγγειλαν οι λιγοστοί κάτοικοι που βρέθηκαν στο Δ.Σ ενώ υπάρχει πηγή, είναι ιδιωτική που φτάνει μόνο για τον ιδιοκτήτη της!
- Δεν ξέρω τι μπορείς να υποσχεθείς σε αυτούς τους ανθρώπους και να μην το κάνεις, αλλά τουλάχιστον μια υδροφόρα την βδομάδα την χρειάζονται ....και μπορεί ο δήμος, κι αν δεν μπορεί ο δήμος, η Περιφέρεια...να τους την προσφέρουμε.
Τώρα για τις ιδιωτικές πηγές, έμαθα ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα (δεν λέω γεωτρήσεις) και η κατάσταση λίγο πολύ θυμίζει Τουρκιά, αφού από τότε οι εύποροι Τουρκοκρητικοί έκτιζαν τα σπίτια τους δίπλα σε πηγές που της χρησιμοποιούσαν για "πάρτη του και μόνο". Όμως στους άγραφους νόμους της αρχαιότητας "Ποτάμια και ρυάκια που αποτελούν πηγές ανήκουν στον καθένα. Το νερό δίνεται από τον Θεό, και η πώληση του αποτελεί ιεροσυλία, ισοδύναμη της πώλησης Θείων αγαθών."
Έρχεται λοιπόν λίαν συντόμως ο πόλεμος του νερού, λίαν συντόμως....
αν και στο δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε απο χθες με κάτι γρονθοκοπήματα εκτός ημερησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: