Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΨΗ

Διαβάζω στα ΜΜΕ των Χανίων, αυτό που το blog έχει αναδείξει απο πέρυσι και αισθάνομαι οτι μάλλον δεν δίνουμε την απαιτούμενη σημασία στα σοβαρά θέματα της περιοχής μας ως την τελευταία στιγμή, για το κλείσιμο του Δημοτικού στο Σφακοπηγάδι. 
Το Δημοτικό Σφακοπηγαδίου απο πέρυσι ήταν γνωστό οτι πάει για κλείσιμο, αφού όλοι ακολουθούν τους νόμους για την συρρίκνωση της εκπαίδευσης, ειδικά στην επαρχία. Αυτό έπρεπε να το ήξεραν όλοι εκεί... όπως και η δημοτική μας αρχή.
Και οτι το σχολείο εγκαταλείφθηκε, είδαμε φωτογραφίες με σπασμένα θρανία, πόρτες και τουαλέτες, ήταν αναμενόμενο, αφού όταν ξέρεις εκ των προτέρων οτι θα στο κλείσουν δεν βάζεις χρήμα, ούτε για τα απαραίτητα της χρονιάς. 
Από την άλλη απορώ γιατί τόσο καιρό δεν έγινε ούτε μια προσπάθεια, ούτε μια διαμαρτυρία, ώστε να "πάρουμε"  μπρος όλοι και να απαιτήσουμε απο την πολιτεία και απο την πρωτοβάθμια που έχει βάλει και αυτή το χεράκι της για να δείξει πόσο καλή είναι στην εφαρμογή των νόμων... να μην κλείσει το σχολείο αλλά να το αναβαθμίσει; 
Δυστυχώς πάντα στο τέλος τρέχουμε και είμαστε και λαχανιασμένοι.
Πληροφορία τώρα που πάλι πέρασε με μικρά γράμματα... το επόμενο σχολείο που θα κλείσει είναι της Γραμβούσας... και μην πείτε οτι κάτι δεν έχετε ακούσει; Σίγουρα κάτι θα πήρε το αυτί σας, αλλά όπως πάντα το αφήνετε για την τελευταία στιγμή. Βέβαια σε αυτό το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου, έχουν βάλει και οι κάτοικοι το χεράκι τους.... δίχως να το αντιλαμβάνονται. Πως; Μα πολλά παιδιά που πήγαιναν εκεί σχολείο οι γονείς τα φέρνουν σήμερα στα σχολεία της πόλης, γιατί ή έχουν και σπίτι στην πόλη ή οι δουλειές τους είναι τέτοιες που τα θέλουν κοντά τους.
Άρα πολλοί είναι οι παράγοντες που τα χωριά ερημώνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους βοηθάμε να επιτύχουν το σκοπό τους. 
"Κάθε πόλις και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο", μας υποσχόταν παλιά... τώρα ούτε σχολείο δεν αφήνουν σε κανένα χωριό. 
Προσοχή γιατί μας βλέπω όλους στην πόλη της Κισάμου τα επόμενα χρόνια όλους....εκτός ίσως απο τους δασκάλους που θα πηγαινοέρχονται απο τα Χανιά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: