Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δημαγωγοί με πολιτική το συναίσθημα
Γράφει ο Γ. Πευκιανάκης 
Κάτω στις πλατείες και τις λεωφόρους των παρελάσεων συγκεντρώνεται το πλήθος και από τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους, στα μπαλκόνια, καλείται με βάση τα συναισθήματά του να συμμαχήσει στην πολιτική που συμφέρει κάθε φορά τον αντίπαλο, που ονειρεύεται την ταχεία επάνοδο στην εξουσία αλλά και από τους άλλους που δοξαζόμενοι πρέπει να παραμένουν.
Η μικροπολιτική που διαθέτει την δική της κανονικότητα κατευθύνει και  ρυθμίζει αδάπανα τα συναισθήματα και κλείνει το μάτι συμπαρασύροντας κατά περίσταση λιγότερους ή περισσότερους κατά που συμφέρει τους υποκινητές .
Σ’αυτόν τον ανιστόρητο φανατισμό ένθεν κακείθεν η εκκλησία γιατί εκτίθεται; Η κοσμική διπλωματία έχει και ιστορικά αντικρουόμενα και βέβαια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Στο θέατρο της πολιτικής οι σκηνοθέτες και οι υποβολείς –όσοι ανήκουν στην κλίκα της εξουσίας- επιθυμούν να σου αλλάζουν  ρόλο και στολή ανάλογα με το πόσο τους βολεύεις στο σενάριό τους.
Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι της κομματογραφίας πορεύονται και αυτοί ανάλογα με την εμπορικότητα που διαμορφώνεται από τα συναισθήματα του πόπολο.
Είμαστε στην εποχή που ο Κώστας Μητσοτάκης πρωθυπουργός-1992- διατυπώνει την άποψη "Μακεδονία" το όνομα και ποιος θα το θυμάται σε δέκα χρόνια και ξεσηκώνονται οι πάντες! 
Βρίσκομαι το 1992-94; από κάποια αιτία σένα χώρο, όπου και ο δημοσιογράφος και μεγαλοεκδότης αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης- Πως γίνεται μερικές φορές σε κάποιο κενό και χωρίς γνωριμία, καμιά σχέση με τον άνθρωπο κάτι να πρέπει να λεχθεί, και ο λόγος για το Μακεδονικό- Σκοπιανό. Συμφωνούμε στην ιστορική προσέγγιση- Μα κύριε πρόεδρε- του λέω- δεν τολμούμε να πούμε το αυτονόητο και ρεαλιστικό;
-Και ποια κυκλοφορία-εφημερίδες Νέα, Βήμα και άλλα έντυπα- θα έχουν μετά;-μου απαντά .
Πασόκες, Νεοδημοκράτες- Καραμανλικοί-πανηγυρίζαμε την πτώση του Μητσοτάκη και υποδεχόμαστε τον .....
.....Σαμαρά τον ιδρυτή της «Πολιτικής Άνοιξης»- Αυτόν τον μοιραίο άνθρωπο χειροκροτήσαμε! Άσε που ο Μητσοτάκης είχε πει το φρικτόν, άκουσον άκουσον «ότι όπως πάμε σε λίγο δεν θα έχομε χρήματα για μισθούς και συντάξεις!» Δέκα χρόνια αργότερα το επανέλαβε ο Γιαννίτσης, ο του Σημίτη εκλεκτός, αλλά σιγά που θα τον αφήναμε να πάρει μέτρα, να μας θίξει τα «κεκτημένα»-  Κατά τον ποιητή Βάρναλη «Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα ελπίζαμε σε κάποιο θαύμα;» Τι ήρθε το ξέρομε καλά
Μ’αυτά και με τα άλλα πέρασαν τα χρόνια. Οι Έλληνες «πατριώτες» πήγαν βιοτεχνίες και επιχειρήσεις στα Σκόπια. Μπαινοβγαίνουν στα καζίνο και άλλα ευαγή ιδρύματα. Όλες οι χώρες τους αναγνώρισαν ως Μακεδονία, εμείς αλίμονο, αν σου ξέφευγε και δεν τους έλεγες Φύρομ; Πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, το γιουγκοσλαβική δεν υπάρχει, τι μένει; πρώην δημοκρατία της Μακεδονίας, τώρα;
Είκοσι εξ χρόνια, εκείνοι- οι Σκοπιανοί- βολεύτηκαν με τον καιρό και ανέπτυξαν όπως κάθε μικρός και κατά συνέπεια κομπλεξικός και αδύναμος ένα  ανιστόρητο εθνικισμό.
Εμείς ούτε μια στοιχειώδη ιστορική προσέγγιση; 
Όλη η γεωγραφική περιοχή προ του Μ. Αλεξάνδρου είναι Μακεδονία Θράκη. Ελλάδα δεν υπάρχει, οι Έλληνες κατά πόλεις και ηγεμονίες και μετά τον Αλέξανδρο, όπου ομιλούνται τα Ελληνικά, οι Έλληνες στην προχριστιανική και μεταχριστιανική εποχή ταυτίζονται με τους εθνικούς- ειδωλολάτρες- Οι Μακεδόνες είναι εχθροί των κάτω Ελλήνων και δη των Αθηναίων, γνωστοί οι Φιλιππικοί λόγοι του Δημοσθένη.
Ενδεικτικά με τον θάνατο του Αλέξανδρου 323 π.Χ, εκδιώκεται από την Αθήνα ο Αριστοτέλης ο μέγας διδάσκαλος ο ιδρυτής της επιστημονικής σκέψης, συγγραφέας των πρώτων παγκοσμίως επιστημονικών συγγραμμάτων και συνεχιστής των μεγάλων φιλοσόφων ως ανήκων στην φιλομακεδονική παράταξη και πεθαίνει το επόμενο έτος στην Χαλκίδα.
Στο Ρωμαϊκό κράτος, μέχρι και τον 5ο μ,Χ αιώνα η περιοχή επιγράφεται Άνω και κάτω Μοισία- Μυγδονία- Μακεδονία- Θράκη
Την ίδια εποχή έρχονται οι ορδές των Ούνων των Οστρογότθων των Βησιγότθων των Αβάρων κλπ. Ακολουθούν και εγκαθίστανται τα Σλαβικά φύλα ,οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι.
 Η πολιτική του Βυζαντίου είναι ο εκχριστιανισμός των Σλάβων και η ένταξή τους στην Αυτοκρατορία. Οι πόλεμοι με τους Βουλγάρους είναι διαρκείς και σκληροί- Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος 1014. Η περιοχή της Μακεδονίας ως απάνω στο Δούναβη επανακτάται ως «θέμα» ήτοι περιφέρεια του Βυζαντίου όπως εμείς σήμερα ονομάζομε, αλλά είναι της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Πιο δυτικά είναι η Ιλλυρία- Αλβανία. Την ίδια εποχή οι λαοί της δυτικής Ευρώπης-ως είναι  γνωστοί σήμερα- είναι  ανύπαρκτοι! Γιατί λοιπόν να μη τους αναγνωρίσουν του Σκοπιανούς γεωγραφικά ως Μακεδόνες; όταν τα Σκόπια υπάρχουν στον χάρτη από την αρχή του Ρωμαϊκού κράτους τον 2ο μ.Χ αιώνα;
Στην νεότερη ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας τα πράγματα είναι πολυσύνθετα. Η Μακεδονία είναι χώρος πολλών εθνοτήτων, πλειοψηφούντες Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι, Οθωμανοί αλλά και Εβραίοι.
Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα κάνουν τα Βαλκάνια αυτό που λέγεται πυριτιδαποθήκη με συνεχείς εκρήξεις. Οι Ρώσοι πρωτοστατούν με όραμα εξόδου στο Αιγαίο. Για τον σκληρότερο γείτονα τον ιστορικά εχθρό, τους Βουλγάρους, σήμερα δεν ομιλούμε αλλά αν δεν γρηγορούμε η ιστορία βρίσκει αφορμές αφύπνισης.
Ο 20ος αιώνας είναι η αρχή των εθνοτήτων που θα γεννήσει τον εθνικισμό με τις εθνοκαθάρσεις Στη Μακεδονία πρωτοστατούν οι Βούλγαρο κομιτατζήδες – Ο Μακεδονικός αγώνας των Ελλήνων 1904-08 να περισωθεί η Ελληνικότητα όσων περιοχών κινδυνεύουν από τις σφαγές των Βουλγάρων με στόχο να μετατραπούν σε μειονοτικές. Ο κυρίως σκληρός  αγώνας δίδεται στη σημερινή γεωγραφική περιοχή. Με τους Σέρβους δεν υπάρχουν όμοιες και τόσο σκληρές εχθρότητες. 
Αυτά τα περί Ελληνικής συνειδήσεως της όλης Μακεδονίας και την μη ύπαρξη μακεδονικής διαλέκτου (γλώσσας) είναι για την εθνική μας ιστορία.
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-13 θα δώσουν τον γεωγραφικό καταμερισμό.
Ο,τι υπάρχει σήμερα σαν Μακεδονία οφείλεται στην οξυδέρκεια, την ευφυΐα και την διπλωματία του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στον προσχεδιασμένο πόλεμο κατά των Τουρκων-συμμαχία Σέρβων και Βουλγάρων- ο Βενιζέλος κατορθώνει να δεχθούν και την Ελλάδα άνευ όρων αφού Σέρβοι και Βούλγαροι είχαν μοιράσει την Μακεδονία. Η Ελλάδα ήταν σε δεινή κατάσταση μετά την συντριπτική ήττα μας από τους Τούρκους το και τον διεθνή οικονομικό έλεγχο που μας επέβαλλαν οι μεγάλες Δυνάμεις 1898
Όλοι φαντάζομαι να ξέρομε, πως και με  τι τρόπο έφθασε ο Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη- 1ος βαλκανικός πόλεμος 1912. Πως δημιούργησε τετελεσμένα σε βάρος των Βουλγάρων και πως συμμαχώντας με τους Σέρβους κατά των Βουλγάρων προχώρησαν στο 2ο Βαλκανικό πόλεμο για να κατοχυρωθούν τα σημερινά σύνορα  των βορείων γειτόνων της Μακεδονίας  και της Ελλάδος. 
Συνθήκη του Βουκουρεστίου – Αυγουστος 1913
Τι θα πει λοιπόν η Μακεδονία είναι Ελληνική; Μέρος της Μακεδονίας κατοικείται εδώ και 1500 χρόνια και από Σλάβους και Ιλλυριούς – Σέρβους, Αλβανούς και από Βουλγάρους
Τι θα πει δημοψήφισμα είναι δυνατόν να εκφράζεται γνώμη χωρίς γνώση;
Τι μας εμποδίζει με τόσα ιδρύματα και πανεπιστήμια και forum να μελετήσουμε, να γνωρίσομε ιστορία εθνολογία κοινωνιολογία, λαογραφία ποίηση μουσική και να προχωρήσουμε με δυο αιώνες καθυστέρηση με το Όραμα του Ρήγα των ενωμένων Βαλκανίων;
Τα Βαλκάνια από τα Τίρανα ως την Κωνσταντινούπολη και από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι την Οδησσό και την Βιέννη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: