Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΨΗ

Η αλήθεια είναι ότι μια απ τις καλές εκδηλώσεις που κάνουμε κάθε χρόνο ήταν και είναι ο Κισαμίτικος Αύγουστος ή όπως τον ονομάσαμε τα τελευταία χρόνια Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας. Μια άλλη αλήθεια είναι ότι από το 2007 που πρωτοξεκίνησε επί νομάρχη Αρχοντάκη, έχει κάθε χρόνο μια φθίνουσα πορεία που ψιλοαντιμετωπίζεται. Αλήθεια είναι ακόμα ότι η κάθε δημοτική αρχή αυτά τα 11 χρόνια που γίνεται το "φεστιβάλ" προσπαθεί να το αναβαθμίσει, κάνοντας αλλαγές, αλλά λόγω πολλών προβλημάτων, περισσότεροι λόγοι οικονομικοί, το έχουν φέρει σε δύσκολη θέση.
Έτσι η σημερινή δημοτική αρχή προσπαθεί να το αναβαθμίσει, πρώτα με την αλλαγή του ονόματος και σήμερα με την αλλαγή θέσης -όπως είδα και διάβασα στην ανακοίνωση συμμετοχών. Το 11ο φεστιβάλ Κισαμίτικης κουλτούρας μετακομίζει στο Ο.Τ 256 * οικοδομικό τετράγωνο 256 (τα αστεράκια για να γελάσουμε και λίγο) πλησίον της παραλίας του δημοτικού σταδίου. Με απλά λόγια φεύγει από εκεί που το ξέραμε και το είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και μετακομίζει στην πλατεία* κάτω από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Αυτό είναι το οικοδομικό τετράγωνο 256!!
Με απλά λόγια στον χώρο στάθμευσης για τις ως και σήμερα εκδηλώσεις θα στήσουμε τα σπιτάκια, μιας και θα είναι όπως λένε πιο σουλουπωμένα λίγο πιο κοντά στην πόλη, αν και η αλήθεια είναι ολίγον διαφορετική και έχει να κάνει με την απροθυμία μας να δηλώσουμε συμμετοχή σε κάτι δικό μας. Κάθε χρόνο λοιπόν οι συμμετοχές λιγότερες μιας και δεν έχουμε πολλές επιλογές προσφοράς, αν αφαιρέσεις τυριά-κρασιά-μέλια, με τα γνωστά αποτελέσματα να μικραίνει η απόσταση των περιπτέρων, να ακριβαίνει η ενοικίαση, αλλά και να αναγκάζονται οι διοργανωτές να βάζουν προϊόντα που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κισαμίτικη κουλτούρα** για συμπληρώσουν.
Δεν ξέρω αν πιάσει η νέα τοποθεσία, αυτό το ξέρει πολύ καλά η δημοτική αρχή με την κοινωφελή της που πήρε την απόφαση, αλλά ακόμα πριν αρχίσουν οι δηλώσεις, άρχισαν την μουρμούρα οι ξενοδόχοι ... 
Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε κάτι καλύτερο που αποσκοπεί στην ανάδειξη του πολιτισμού, των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και φυσικά στην διαφήμιση των τοπικών προϊόντων μέσω του 11ου φεστιβάλ Κισαμίτικης κουλτούρας!
Κάτι καινούργιο δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο και κάθε επιλογή μπορεί να μην είναι η σωστή, όμως αν δεν δοκιμάσεις δεν ξέρεις... εξάλλου δεν είναι μακρυά να ξαναγυρίσουμε στην πρωταρχική μας θέση απ΄του χρόνου!!

* Μια ονομασία για την πλατεία βρε παιδιά, (που είναι και αυτή η επιτροπή ονοματοδοσίας;), δεν θα ήταν άσχημο.
** Μαξιλάρια ανατομικά, κινέζικά προϊόντα, σαλάμια Βουλγαρίας και μυγιοσκοτώστρες Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: