Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΙΣΑΜΟ

Έργο Εθνικού Επιπέδου, τα Φράγματα του Ποταμού Ταυρωνίτη και ο Αγωγός έως την Δυτική Κίσαμο»
Με μια ιδιαίτερα σημαντική για τον νομό Χανίων απόφαση του Υπουργού Υποδομών,  το έργο με τίτλο: «Έργα αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης» χαρακτηρίστηκε ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό. 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση,  τα έργα αξιοποίησης του υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού θα εξυπηρετήσουν αρδευτικούς κυρίως σκοπούς και θα επιλύσουν ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού.
Όπως  τονίζεται, το έργο  έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ώστε να χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η εκπόνηση της μελέτης, ώστε το έργο του θέματος να ωριμάσει και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. 
Γίνεται σαφές ότι με την εξέλιξη αυτή το έργο του συστήματος δύο διασυνδεδεμένων φραγμάτων στο Ντεριανό και στον Σεμπρωνιώτη και δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού, μπαίνει ξεκάθαρα σε τροχιά υλοποίησης, καθώς εντάσσεται στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για την δημοτική αρχή Κισάμου, που από το 2013 πίστεψε και προώθησε τη λύση αυτή και παρακολουθούσε και στήριζε τις προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας Χανίων την τελευταία 3ετία.  Πλέον, οι κάτοικοι ειδικά σε Πλάτανο – Γραμβούσα και Λουσακιές, μπορούν να ελπίζουν βάσιμα σε πλήρη επίλυση των αρδευτικών προβλημάτων τους, σε συνδυασμό πάντα και με τα λοιπά σχετικά έργα που μελετώνται και θα μελετηθούν στην περιοχή.
Ο δήμος Κισάμου ευχαριστεί θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για το πρώτο επίσημο βήμα της ξεκάθαρης δέσμευσής του για την υλοποίηση του εν λόγω έργου. 
Επίσης ευχαριστούμε τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή και τον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη για την άμεση λήψη αυτής της απόφασης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την Βουλευτή Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη που έθεσε το θέμα στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Υπουργείο Υποδομών.
Ξεχωριστά και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Χανίων  κ. Απόστολο Βουλγαράκη, ο οποίος πίστεψε στο έργο, ανέθεσε σχετική προγραμματική σύμβαση και κυριολεκτικά ενεργοποίησε ένα μέγιστο αναπτυξιακό θέμα που επί 2,5 δεκαετίες παρέμενε παγωμένο και ανενεργό. Ο κ. Βουλγαράκης, όπως αποδεικνύεται, αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά στον τόπο μας. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γιώργο Τσακίρη για την εξαιρετική επιστημονική εργασία του στο έργο, καθώς και την κ. Ελένη Δοξάκη και τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων. 
Ο δήμος Κισάμου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των μελετών σε συνεργασία με τον έτερο ωφελούμενο δήμο Πλατανιά, την Αντιπεριφέρεια Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο την το δυνατό συντομότερη ωρίμανση και υλοποίηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου.
Ο Δήμαρχος Κισάμου
Μυλωνάκης Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: