Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΗ

 Η "κρήνη του Μαρή" στον ιστορικό πυρήνα του Καστελιού κτίστηκε κατά το 19ο αιώνα σε ένα κατηφορικό σημείο της πόλης, όπου υπήρχε πλούσια εκφόρτιση του υδροφόρου ορίζοντα. Πρόκειται για μια τετράγωνη δεξαμενή από λαξευτό πωρόλιθο, που στεγάζεται με σταυροθόλιο.
  Έτσι έχει τέσσερις όψεις, που καταλήγουν σε αέτωμα και συνδυάζουν τόσο το βενετσιάνικο μανιερισμό, που είχε επικρατήσει στη λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση της Κρήτης, όσο και του νεοκλασικισμού, που "εισέβαλε" κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στο νησί από την ελεύθερη Ελλάδα. Η κρήνη σωζόταν σε κακή κατάσταση πριν από τρεις δεκαετίες.
 Αποκαταστάθηκε από τα συνεργεία της 13ης ΕΒΑ σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Κισάμου Αντώνη Σχετάκη, στο πλαίσιο μια έντονης τότε προσπάθειας να αναδειχτούν όσα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς είχαν απομείνει στο έντονα και άναρχα αναπτυσσόμενο Καστέλι. Οι φωτογραφίες από το αρχείο της 13ης ΕΒΑ δείχνουν τα διάφορα στάδια αποκατάστασης.

Υ.Σ Στην αναφορά αυτή του κ Ανδριανάκη δίνεται και η πιθανή χρονολογία κατασκευής της Βρύσης του Μαρή. Με τα νέα σχέδια αν και εφόσον η δημοτική αρχή προχωρήσει, το μνημείο θα αναδειχθεί, αρκεί να πέσει και ο βόρειος τοίχος για να γίνει πραγματικότητα η πρόσβαση προς την θάλασσα. Το Καστέλι πρέπει να το ξεμπλοκάρουμε και όλοι ξέρουμε οτι δεν υπάρχουν πολλές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: