Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια απο ορισμένους κύκλους περισσότερο της εκπαιδευτικής κοινότητας να ξαναχαρακτηριστούν ορισμένα σχολεία δυσπρόσιτα. Ως δυσπρόσιτα καθορίζονται τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές δύσκολες και συγκοινωνιακά απομονωμένες και για να χαρακτηριστεί ένα σχολείο δυσπρόσιτο παίζουν ρόλο οι εξής παράγοντες: 
Η υψομετρική διαφορά κατά την μετάβαση από την πρωτεύουσα του νομού στο σχολείο, η ποιότητα του οδικού δικτύου μέχρι το σχολείο, οι εναλλακτικές διαδρομές πρόσβασης, οι ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου του σχολείου. Αφού συνεκτιμηθούν όλα αυτά και αν φυσικά έχουμε και ολίγον μέσον κατά την αξιολόγηση, το σχολείο ονομάζεται δυσπρόσιτο και αποκτά ο εκπαιδευτικός που διορίζεται εκεί και κάποιο έρεισμα να πάει. Στην αντίθετη περίπτωση ο εκπαιδευτικός είναι διστακτικός και το αποτέλεσμα είναι οτι πάντα την πληρώνει ο μαθητής, ο οποίος στην περίπτωση μας ειδικά για το Έλος ξεκινάει απο τις 6 τα χαράματα, απο τα Λιβάδια για να βρεθεί λίγο πριν κτυπήσει το κουδούνι στο Έλος, διανύοντας μια ακόμα πιο δυσπρόσιτη διαδρομή απ αυτήν που κάνει ο εκπαιδευτικός.
Άρα το Έλος είναι ένα σχολείο με εξαιρετικά δύσκολη τη στελέχωση του με εκπαιδευτικό προσωπικό, που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγεί την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αφού οι μαθητές δεν έχουν και άλλες επιλογές. Εκτός κι αν μετακομίσουν στο Καστέλι. Μάλιστα δεν έπρεπε να αποχαρακτηριστεί αφού και η παράκαμψη Τοπολίων δεν τελείωσε*
Δυσπρόσιτα σχολεία στον Νομό είναι
Λύκεια: Παλαιόχωρας,  Χώρας Σφακίων.
Γυμνάσια: Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων.
Δημοτικά Σχολεία:  Χώρας Σφακίων, Βουβά, Γαύδου, Ροδοβανίου, Ασή Γωνιάς, Ανώπολης, Ασκύφου, Παλαιόχωρας, Κουντούρας.
Νηπιαγωγεία: Γαύδου, Σκαλωτής, Πατσιανού, Χώρας Σφακίων, Ανώπολης, Βουβά, Αση Γωνιάς, Ασκύφου, Ροδοβανίου, Κουντούρας, 1ο Παλαιόχωρας, 2ο Παλαιόχωρας.
Αυτά μιας και η δημοτική αρχή υποσχέθηκε χθες οτι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε τα σχολεία του Έλους να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα....
Βέβαια αν το καταφέρει, καλό είναι να ξέρει οτι δυσπρόσιτο θα είναι ως και την ημέρα που θα εγκαινιάσουν την παράκαμψη Τοπολίων και η πρόσβαση στα Εννιά Χωριά θα είναι ευκολότερη και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκτός κι αν προτιμά να μην φτιάξει την παράκαμψη Τοπολίων για να έχει δυσπρόσιτα σχολεία (χαχαχα)!

Υ.Σ Ι Επειδή εγώ είμαι της παλιάς σχολής, επιμένω οτι ο εκπαιδευτικός πρέπει να βρίσκεται να διαμένει κοντά στο σχολείο του, αν μένει στα Χανιά και θέλει να κάνει αυτήν την διαδρομή δυο φορές την ημέρα, κάποτε θα κουραστεί. Άρα θεωρώ οτι η δημοτική αρχή πρέπει να βρει τα σπίτια ώστε να μείνουν οι εκπαιδευτικοί εκεί στο μέρος που διορίζονται. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κλείσουμε όλα τα σχολεία και να τα μεταφέρομαι στις πρωτεύουσες, αν και αυτό ήταν στα πλάνα ως και πρότινος. 
Υ.Σ ΙΙ Σπίτια προς ενοικίαση δεν έχουμε λένε....αλλά όπως πληροφορήθηκα ένας ή κανένας μόνο ενδιαφέρθηκαν για το τόλμημα του Στέλιου να δώσει δωρεάν διαμονή σε αναπληρωτές ακόμα και στην πόλη της Κισάμου. Εδώ το Χανιά -Καστέλι μοιάζει σαν Χανιά -Χαλέπα.
Piece Of Cake..


Δεν υπάρχουν σχόλια: