Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

103 ΧΡΟΝΩΝ Ο ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑΝΑ

Σουλουπώθηκε και ο ευκάλυπτος στην διασταύρωση των Καλουδιανών που ήταν κίνδυνος θάνατος εξαιτίας του ύψους του και κάποιων σαπισμένων κλαδιών που έπεφταν με τον πρώτο αέρα! Η αλήθεια είναι ότι είναι από τους μεγαλύτερους εναπομείναντες ευκαλύπτους της περιοχής (του 1ου Δημοτικού πέρασαν στην ιστορία) και πάντα άκουγα διάφορες ιστορίες ποιος τον πρωτοφύτευσε.
Αντιγράφω την ιστορία του από το ημερολόγιο του Πολιτιστικού συλλόγου Καλουδιανών όπως την διηγήθηκαν οι απόγονοι αυτού που την φύτεψε:
Το 1916 ο Παρτσαλάκης Μανώλης  του Αριστείδη πήγαινε στην Δ΄τάξη του δημοτικού στο Δραπανιά. Εκείνη την χρονιά φέρανε από την Γαλλία ευκαλύπτους* για να τους φυτέψουν στα σχολεία. Ο Μανώλης πήρε ένα από αυτούς και τον φύτεψε στα Καλουδιανά.
Το 1940 ένας Γερμανός στρατιώτης προσπάθησε να τον κόψει για καυσόξυλα, τους αντιλήφθηκε ο Περικλής Παρτσαλάκης και τους εμπόδισε, μάλιστα ζήτησε τον αξιωματικό του. Όταν έφτασε ο αξιωματικός ο Περικλής του είπε ότι θα τους δώσει 100 δικές του ελιές να τις κόψουν αλλά να μην πειράξουν το ευκάλυπτο. Ο αξιωματικός μάλλον κατάλαβε την αγάπη του Περικλή για το δέντρο και έβαλε μια σφραγίδα στο δέντρο ότι απαγορεύεται να  κοπεί από Γερμανούς. Φυσικά ούτε τις ελιές έκοψε ο Γερμανός αξιωματικός.
Την ιστορία την διηγήθηκαν ο Γιάννης, η Χριστίνα και ο Περικλής Παρτσαλάκης.
* Σε όλα τα σχολεία υπήρχαν κάποτε ευκάλυπτοι για την υγεία των μαθητών μιας και τότε ήταν πολύ εύκολη η ελονοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: