Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Μια Εργασία του πανεπιστημίου Κρήτης (Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαική Ιστορία) σχετικά με την περίοδο 1945-51 (δύσκολη περίοδος) έχει βγει στο διαδίκτυο, ας την ψάξετε. Εγώ πήρα μόνο πληροφορίες ποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών, πότε έβγαλαν το πρώτο φύλλο, ποιος ο διευθυντής και ποιος ο εκδότης.
 Η πρώτη εφημερίδα είναι το Βήμα του Λαού που αυτοπροσδιοριζόταν ως Πρωινή Δημοκρατική Εφημερίδα. Ιδιοκτήτης και υπεύθυνος της εφημερίδας ήταν ο Κ. Μαριδάκης, διευθυντής της ο Ι. Μαθιουδάκης, και διαχειριστής ο Κ. Σμυρλάκης. Εκδιδόταν στα Χανιά. Το πρώτο φύλλο αυτή της περιόδου τυπώθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου του 1945. 
Ο Παρατηρητής, αυτοπροσδιοριζόταν ως Μεγάλη Παγκρήτια  Εβδομαδιαία Εφημερίδα των Χανίων. Διευθυντής της εφημερίδας ήταν ο Εμμ. Μπακλατζής και διευθυντής σύνταξης ο Β. Μπασιάς. Το πρώτο φύλλο αυτή της περιόδου τυπώθηκε τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου του 1945. 
H Νέα Εποχή, αυτοπροσδιοριζόταν ως Ανεξάρτητη, Δημοκρατική Εφημερίδα. Ιδιοκτήτης και υπεύθυνος της εφημερίδας ήταν ο Μ. Πετράκης. Για την ύλη υπεύθυνη ήταν συντακτική επιτροπή. Εκδιδόταν στα Χανιά. Το πρώτο φύλλο αυτή της περιόδου τυπώθηκε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου του 1945.  
Ο Κήρυξ, αυτοπροσδιοριζόταν ως Ανεξάρτητη Δημοκρατική Εφημερίδα. Ιδρυτής της ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και διευθυνόταν από συντακτική επιτροπή. Εκδιδόταν στα Χανιά. Το πρώτο φύλλο αυτής της περιόδου τυπώθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1945. Από το φύλλο 9, ιδιοκτήτης  ήταν ο Κ. Κ. Μητσοτάκης. 
 Η Δημοκρατία, ήταν όργανο της Νομαρχιακής Επιτροπής του Νομού Χανίων του πολιτικού συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ και διευθυνόταν από επιτροπή. Εκδιδόταν στα Χανιά. Το πρώτο φύλλο της τυπώθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου του 1945. Από το φύλλο 60, διευθυντής  και υπεύθυνος της εφημερίδας ανέλαβε ο Γ. Τσίβης, ενώ από το φύλλο 452 υπεύθυνος ύλης ανέλαβε ο Χ. Μπελέσης. 
Τέλος, Η Λευτεριά, ήταν το όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής του Νομού Χανίων του Κ.Κ.Ε. Ιδρυτής της ήταν ο Β. Κτιστάκης, διευθυντής της ο Κ. Ηλιάκης. Εκδιδόταν στα Χανιά και το πρώτο φύλλο του πρώτου χρόνου της νέα περιόδου της εφημερίδας, τυπώθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου του 1945. Από το φύλλο 39 διευθύνεται από επιτροπή, όπως και από το φύλλο 74 υπεύθυνος ύλης αναλαμβάνει ο Μ. Ξανθουδάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: