Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο ΚΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Κατά τη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, η Οθωμανική Αυτοκρατορία βλέποντας την διαρκή αντίσταση των Κρητικών, αποφάσισε να αλλάξει την έως τότε επιχειρησιακή τακτική και να την αναπροσαρμόσει. Ένα απο τα μέτρα που πήρε ήταν να κατασκευάσει ένα σύστημα μεγάλων και μικρών πύργων (τους Κουλέδες) σε επίκαιρα σημεία της Κρήτης, ώστε να ελέγχει στρατιωτικά, τα περάσματα. Συνήθως τους κατασκεύαζε σε κορφές βουνών και πάντα δίπλα απο τους κουλέδες βρίσκεις και ασβεστοκάμινα...
Σε λιγότερο απο 6 μήνες είχαν φτιάξει σε όλο το νησί πάνω απο 150 κουλέδες. Στην περιοχή μας ως και τώρα ξέρω οτι υπήρχαν δυο, στους λόφους γύρω από την πόλη του Καστελιού, ένας στην Κουνουπίτσα και ένας στα Δυτικά πάνω απο τον Άγιο Μύρο (φωτο) που ανατινάχτηκε λίγο μετά την κατασκευή του απο Έλληνες Πατριώτες. Σχετικά με την ανατίναξη του Κουλέ στο Μοναστηράκι, έτσι λέγεται η περιοχή, έχει γράψει ο Αντώνης Κατσικανδαράκης.
Ο ποιο γνωστός Κουλές είναι αυτός των Απτέρων γνήσιο φρούριο
αλλά και του Σπανιάκου που τον επισκέφτηκα τις προάλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: