Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση, με φωτογραφία, στην σελίδα με τις παλιές φωτογραφίες απο ανθρώπους της Γραμβούσας. Ο Γιάγκος (Γιάννης Αρετάκης) δεξιά, όταν ήταν στην Αργεντινή.
Από τα Καρεφυλιαννά ένας ιδιόμορφος άνθρωπος όταν τον γνώρισα μικρός και εγώ στην πόλη της Κισάμου. Είχε ένα μικρό εργαστήριο στην αρχή της Τομπάζη, σήμερα το σπίτι αυτό είναι ακατοίκητο. Λεπτός με γένια γαλότσες πάντα ερχόταν απο την Γραμβούσα που έμενε με τα πόδια.
Ο Γιάγκος είχε πάει στην Αμερική στις αρχές του 1900 και σπούδασε φαρμακοποιός, μετά όταν γύρισε στην Ελλάδα παρασκεύαζε ποτά και άλλα παρόμοια πρωτοποριακά σκευάσματα για την εποχή του, μάλιστα τον λέγαμε ο Χημικός..... Γενικά ήταν πολυμήχανος και "έφαγε" την ζωή του προσπαθώντας να βρει εφευρέσεις... Ήταν αδελφός της Ελένης μητέρας του Πέτρου του Φουρναράκη και απο εκεί και χάρη στην Κλειώ Παπαδοδημητράκη έχουμε κάμποσες καλές πληροφορίες αλλά και μερικά σημειώματα του για τις σχεδιαζόμενες εφευρέσεις του. 
 Άλλες πληροφορίες για τον Γιάγκο που όντως ήταν πολύ μορφωμένος πήγε στην Αργεντινή και Ουρουγουάη, γνώριζε άπταιστα ισπανικά, ιταλικά και διάβαζε αγγλικά, γαλλικά. Έφτιαχνε λικέρ τα οποία κερνούσαν στους αρραβώνες. Έκανε εφευρέσεις και τις έστελνε για να πάρει την πατέντα, άγνωστο αν πήρε ποτέ καμιά. Και κατά τα λεγόμενα των γραμπουσιανών είχε φέρει στις αρχές του περασμένου αιώνα την πρώτη φωτογραφική μηχανή στην περιοχή μας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: