Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 79 ΧΡΟΝΙΑ

Μικρά παραλειπόμενα απο την πρώτη μάχη που έγινε στην Κρήτη, στις 20 Μαΐου 1941 ημέρα Τρίτη εναντίων των Γερμανών.
Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές ήταν 86 και άρχισαν να πέφτουν στις 09.00 το πρωί.
Σκοτώθηκαν 74, ο τελευταίος στις 14.00.
Ο πρώτος νεκρός Έλληνας ήταν ο Μιχάλης Λιγοψυχάκης που σκοτώθηκε στις 10.00 πμ στο αμπέλι του Κοντοπυράκη. 
Οι 12 Γερμανοί που έμειναν παραδόθηκαν στις 14.00 αφού σήκωσαν λευκή σημαία οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της αστυνομίας που ήταν τότε απέναντι απο το SM Αννουσάκη.
Το Σάββατο 24 Μαΐου τα "στούκας" βομβαρδίζουν την πόλη της Κισάμου και απελευθερώνονται οι Γερμανοί που καταφέρνουν να βρουν οπλισμό και να σκοτώσουν στην πλατεία Τζανακάκη τον Εγγλέζο Ταγματάρχη Τζον Μπέντιχ και ένα Νεοζηλανδό. Την ίδια μέρα σκοτώνουν 2 στρατιώτες και τον Νικόλαο Μπατίρη στην βρύση του Φυστικλή, το απόγευμα τον Αναστάση Τσέγκα και τον Γιάννη Καρεφυλλάκη, άνευ λόγου και αιτίας.
Οι μικρές αυτές πληροφορίες είναι απο το βιβλίο του Αντώνη Κατσικανδάράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: