Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΣΧΟΛΗ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ

Δεν ξέρω αν η φώτο είναι απο την παλιά σχολή Κωφαλάλων στην πόλη μας (η παλιά λειτουργούσε μέσα στην Μονή Παρθενώνα και η νέα στον Πύργο, ανατολικά του 3ου Δημοτικού), αν και απο τα πρόσωπα υπολογίζω στον Πύργο. Πάντως είναι πολύ ιστορική μιας και γράφει απο πίσω ...το καλωσόρισμα του Ειρηναίου στα πρώτα παιδιά της σχολής Κωφαλάλων.
- Γιατί το κάνω θέμα... μια κυρία με πήρε τηλέφωνο σχετικά με την έκκληση αλληλεγγύης που έγινε δια μέσω του blog να βρει σπίτι πολυμελής οικογένεια που απο τον Ιανουάριο θα βρεθεί στο δρόμο μια και δεν μπορεί να βρει νέο σπίτι (φτηνό) στην πόλη μας... 
-Με ρώτησε τι γίνεται και γιατί δεν φτιάχνεται το οίκημα της σχολής στον Πύργο, ώστε να φιλοξενεί τέτοιες οικογένειες....
Την ίδια ερώτηση έκανε και κάποιος άλλος για τα σχολεία που σήμερα είναι κλειστά και ρημάζουν...
- Το άρθρο 5 του νόμου 1894/90 (ΦΕΚ 110Α), όπως αυτός ισχύει σήμερα σε συνδυασμό με το άρθρο 75, παρ.Ι, στ 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006-ΦΕΚ 114Α) που ισχύει παράλληλα με το ν.3852/2010 "Πρόγραμμα Καλλικράτης" ορίζει ότι:
" Αν παύσει η λειτουργία σχολικών μονάδων, ο αντίστοιχος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, με απόφαση του συμβουλίου του, καθορίζει τον τρόπο χρήσης των διδακτηρίων και εκμετάλλευσης της σχολικής περιουσίας...".
Άρα στο χέρι του δήμου -σχολικές επιτροπές- όλα τα κλειστά σχολεία, που μπορεί να τα αξιοποιήσει  ..όχι για να τα νοικιάζει, αλλά ενδεχομένως κάποια να μπορούν να γίνουν ξενώνες.
Το ερώτημα τώρα που έρχεται στο μυαλό μας είναι για την Σχολή Κωφαλάλων. Το σχολείο είναι κλειστό πολλά χρόνια, με εμφανή πλέον τα σημάδια αδιαφορίας, άραγε που ανήκει; Ο χώρος κάνει για πολλές χρήσεις .... ιδιαίτερα για αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, ενδεχομένως και για ένα ξενώνα. Ξέρει κανείς που ανήκει;
Απλές ερωτήσεις ειδικά τώρα που δεν υπάρχει στέγη στην Κίσαμο ούτε και για τους αναπληρωτές;



Δεν υπάρχουν σχόλια: