Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Με τον παραπάνω τίτλο έκανε μια ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του ο Κώστας Χαρτζουλάκης, ευκαιρίας δοθείσης απο την επίσκεψη του στην όμορφη Πάφο. 
Δείτε τι έγραψε που εν μέρη έχει δίκιο....
Τα περίφημα μωσαϊκά της Πάφου, χρονολογούνται από το 2ο αιώνα μ.Χ., αποτελούν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1980 και δίκαια αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού. Μετά την αποκάλυψή τους, συντηρήθηκαν, είναι επισκέψιμα και αποτελούν πόλο έλξης με πάνω από 1000 επισκέπτες την ημέρα για πάνω από 7 μήνες.
Τα μωσαϊκά της Κισάμου (πίσω από το Κέντρο Υγείας), της ίδιας τεχνοτροπίας και περιόδου είναι μη επισκέψιμα, αν και έχουν περάσει 35 χρόνια από την αποκάλυψή τους.
Και δυστυχώς κανείς από τους τοπικούς φορείς διαχρονικά δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση!
Η αλήθεια είναι ότι και τα δικά μας ψηφιδωτά εφάμιλλα ίσως και καλύτερα απ της Πάφου ενυπόγραφα και σχολής Κισάμου είναι συντηρημένα και δεν χρειάζονται πολλά να γίνουν επισκέψιμα. Το μόνο που θέλουν είναι ένα στέγαστο που θα τα προφυλάσσει από τον ήλιο και την βροχή... μιας και μόνο σε αυτά τα φαινόμενα είναι που υποφέρουν. Πόσο άραγε στοιχίζει ένα στέγαστρο; 
Από την άλλη ως και σήμερα υπεύθυνα και με σκοπό την ανάδειξη της Ρωμαϊκής Κισάμου έχει ασχοληθεί μόνο η ΕΦΑ Χανίων και το αρμόδιο υπουργείο, ουδείς απ όσο γνωρίζω δήμαρχος συμπεριέλαβε τα ψηφιδωτά ή κάποια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή στο πρόγραμμα του, σαν σκοπό ανάπτυξης κλπ...υπήρχαν άλλες προτεραιότητες ενδεχομένως σωστότερες για να απαιτήσει. Η Κίσαμος είναι θησαυρός για κάθε τουρίστα και θα μπορούσε να δείξει τα αξιοθέατα της σε όλο τον κόσμο ..όμως είναι μια πολίχνη 5.000 κατοίκων (Η Πάφος έχει 40.000 κόσμο) με πολλούς "εχθρούς".... ζήλιας. Φαλάσαρνα-Πολυρρήνια -Ρωμαϊκή Κίσαμος, δίνουν άλλο αέρα, σε κάνουν δακτυλοδεικτούμενο αν ήταν αλλού ..για μας είναι όνειρο ανάπτυξης .. και μετά από 35 χρόνια που έχουν ανακαλυφθεί  αποτελούν μόνο σημείο κουβέντας.  
Ας ελπίσουμε ότι μετά και το Βυζαντινό Μουσείο, που αυτό έχει προτεραιότητα αν βρεθούν τα χρήματα, σειρά θα πάρουν τα ψηφιδωτά που πραγματικά μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών..αν πρώτα καταλάβουμε και την αξία των. 
Φυσικά πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο να τα χαλάσουμε για να προεκτείνουμε και το Κέντρο Υγείας....όπως προσπαθήσαμε παλαιότερα.
Για να δούμε.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: