Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

...μέσα από την Τέχνη του Δρόμου
Αν περάσετε απο το Έλος, το Σηρικάρι και την Πολυρρήνια θα δείτε σε χαρακτηριστικά σημεία και σε κάθε ένα απο αυτά τα μέρη ένα καλλιγραφικό δίστιχο απο την Ερωφίλη ή τον Ερωτόκριτο. Στο τοιχίο της μεγάλης κουκουναριάς στο Έλος, στην είσοδο του χωρίου στο Σηρικάρι και σε ένα τοίχο στο κοινοτικό γραφείο της Πολυρρήνιας. 
Τα δίστιχα θα είναι γραμμένα κάπως έτσι:
Πρόκειται για το εγκεκριμένο, από το ΥΠΠΕΘ και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης, Περιφερειακό Πολιτιστικό Δίκτυο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα απο την Τέχνη του Δρόμου» προτίθεται να δημιουργήσει Εικαστικές παρεμβάσεις με χρήση της Γραμματοσειράς Grecs du Roi σε χάρτινα δίστιχα από τα κείμενα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου, για την ανάδειξη της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφικής Τέχνης σε συνδυασμό με την Κρητική Λογοτεχνία. Τα εικαστικά έργα θα έχουν προετοιμάσει και θα κολλήσουν οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής σε επιλεγμένους από τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης, σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές και τους ιδιοκτήτες.
Συντονισμένος στόχος είναι να ανθίσει σε όλη την Κρήτη έως την 1η εβδομάδα του Μαΐου 2017 η ποίηση και η καλλιγραφία που γεννήθηκε στους κόλπους της με αφορμή το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά. Φιλοδοξούμε έτσι να συμβάλλουμε στην επαφή και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού με τα αξεπέραστα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας σε σχολεία, δρόμους, πλατείες, τοιχία κ.λπ. ώστε να αναζωπυρωθεί ένας διάλογος με την ποίηση του νησιού μας και με την εν λόγω γραφή μέσα από την τέχνη του δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: