Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

του πρώην Δήμαρχου Κισάμου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μυλωνάκη Γιώργου. 
- Σε όλο τον νομό Χανίων και σε όλη την Κρήτη ακολουθούνταν επί δεκαετίες το πρόγραμμα δακοκτονίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Από το 2011 με τους Καλικρατικούς δήμους, εταιρείες των δήμων όπως οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις Κισάμου και Πλατανιά και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Αποκορώνου που είχαν σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας αυτή την δύσκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία. Στον υπόλοιπο νομό και στην υπόλοιπη Κρήτη από ότι γνωρίζω συνεχίζεται η ίδια διαδικασία.
Τι συμβαίνει όμως στον δήμο Κισάμου; Το 2015 η Κοινωφελής επιχείρηση του δήμου με τον νέο πρόεδρο που όρισε η νέα δημοτική αρχή Σταθάκη αναλαμβάνει κανονικά την δακοκτονία. Αντιλαμβάνονται όμως ότι αφενός δεν μπορεί να σηκώσει την διαδικασία ο νέος Πρόεδρος και αφετέρου τοπικά μικροζητήματα φέρνουν μικροπολιτικό κόστος στον κ. Σταθάκη. Οπότε αποφασίζει ότι πρέπει να σταματήσει να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία κατηγορώντας την ως λανθασμένη και προτείνοντας μια άλλη δικής του εφεύρεσης.  
Και επειδή το πιο εύκολο πράγμα είναι να κατηγορείς μια διαδικασία ότι δεν γίνεται σωστά εκμεταλλευόμενος τις όποιες  αδυναμίες της και την άγνοια του κόσμου, χωρίς να προσπαθείς να διορθώσεις τα πράγματα, ο δήμαρχος το 2016 αποσύρει την κοινωφελή επιχείρηση από τον διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου, αφήνοντας ξεκρέμαστο τον δήμο με τους κατοίκους να προσπαθούν να αυτοοργανωθούν  στις λίγες κοινότητες που υπήρχε προσμονή για μια μικρή έστω παραγωγή. 
Στην συνέχεια προτείνει να καταργηθεί το ισχύον βάσει νόμου πρόγραμμα δακοκτονίας και αρχίζει να παρουσιάζει (προφορικά και καφενειακά) ένα νέο σχέδιο καταρτισμένο από τον ίδιο (!!!) όπου εν συντομία, ο δήμος θα νομοθετήσει, τα ελαιουργεία πάλι θα παρακρατούν, τα χρήματα θα διαχειρίζονται ιδιωτικά (;;;) και γενικώς αερολογίες και φαντασιώσεις του δημάρχου. Και ας του λέει ο κ. Χαρτζουλάκης και άλλοι «Δήμαρχε, μέχρι να βρεις έναν ολοκληρωμένο και νόμιμο τρόπο να αλλάξεις το σύστημα, να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε αυτό που κάναμε και αυτό που όλοι οι άλλοι κάνουν γιατί αλλιώς οδηγείς σε καταστροφή το ελαιόλαδο και ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά».  
Στο πρώτο συμβούλιο για την δακοκτονία στις 18/1/2017, ο δήμαρχος εσκεμμένα παραπλάνησε το σώμα ότι υπήρχαν οι απαιτούμενες υπογραφές των παραγωγών για την εξαίρεση των κοινοτήτων τους. Δυστυχώς τον πιστέψαμε και εμείς ως αντιπολίτευση και αυτό ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος –έστω και αν δεν πρέπει να θεωρείται λάθος να εμπιστεύεσαι τον δήμαρχό σου όταν δεσμεύεται για κάτι- για το οποίο εγώ προσωπικά ζητώ συγνώμη από τους δημότες. Επίσης παραπλάνησε τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων μη ενημερώνοντάς τους για την σωστή διαδικασία. Τώρα προσπαθεί να τους μπερδέψει όλους με διαδικασίες δικής του εφεύρεσης. 
Όπως έχω ξαναπεί, ο δήμαρχος διοικεί τον δήμο καφενειακά και θέλει να τον μετατρέψει σε ένα απέραντο καφενείο. Και σε ένα καφενείο φτιάχνεις όσα σχέδια θέλεις χωρίς να υπολογίζεις νόμους και επιπτώσεις, χωρίς να φέρνεις καμία ευθύνη. Όμως ο δήμος Κισάμου παραμένει υπό την ελληνική νομοθεσία και δεν είναι αυτόνομο κράτος με ηγεμόνα τον δήμαρχο που καταργεί και φτιάχνει νόμους και διαδικασίες κατά που νομίζει.  
Και φυσικά, όλα γίνονται λάθος από τους άλλους κατά τον δήμαρχο, αλλά και για ότι συμβεί αυτός θα πει ότι δεν θα φέρει καμία ευθύνη. Όπως φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του θα φταίνε οι τοπικοί που ζήτησαν την εξαίρεση των κοινοτήτων τους από την δακοκτονία, οι σύμβουλοι που ψήφισαν (γιατί αυτός δεν ψηφίζει), οι παραγωγοί που τον πίστεψαν, οι υπηρεσίες που επιβλέπουν, οι εργολάβοι, η περιφέρεια, το κράτος, η διαπλοκή, τα συμφέροντα, το σύμπαν ολόκληρο εκτός από αυτόν.
Εκτός βέβαια και αν έχει κανονίσει (εκτός από την χρηματοδότηση των έργων που υπόσχεται κατά καιρούς) να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τα ομόλογα των 600 δις της τράπεζας της Ανατολής…
Να σοβαρευτούμε λοιπόν και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου όπως ο νόμος ορίζει, να ξαναφέρει ο δήμαρχος άμεσα το θέμα με τον σωστό τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο, να αρθεί η προηγούμενη απόφαση για εξαίρεση των περισσότερων κοινοτήτων και να εξαιρεθούν από την δακοκτονία αποκλειστικά και μόνο όσες έχουν συλλέξει υπογραφές των ιδιοκτητών του 50% των ελαιοδέντρων. Αν δεν το κάνει αυτό τότε είναι σαν να λέει «Εμείς εδώ στην Κίσσαμο συνεχίζουμε να ζητούμε να καταστραφεί και ποσοτικά και ποιοτικά το ελαιόλαδο της περιοχής μας και ίσως και όλου του νομού. Αν ο Αντιπεριφερειάρχης και οι υπηρεσίες του θέλουν, ας έρθουν να μας σώσουν. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε και όπου μας δοθεί η ευκαιρία θα τους κατηγορούμε ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους...» 
Υστερόγραφο: Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, εγώ προσωπικά και η παράταξή μου, θα τοποθετούμαστε υπεύθυνα στο δημοτικό συμβούλιο και θα προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους δημότες δια του τύπου. Τις αποφάσεις και την ευθύνη την έχει ο δήμαρχος. Και δεν μας ενδιαφέρει η όποια αντιπαράθεση με τον κ. Σταθάκη, παρά μόνο όταν βασίζεται σε σαφείς θέσεις και επιχειρήματα και όχι σε φαντασιώσεις και σε συνωμοσιολογίες.
Μυλωνάκης Γιώργος 
Πρώην Δήμαρχος Κισάμου
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: