Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1865 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ

Αύγουστος του 1865
....Πριν πιάσει για τα καλά η ζέστη της ημέρας, ξεκινήσαμε να επισκεφτούμε την Πολυρρήνια της οποίας τα ερείπια στεφανώνουν έναν λόφο στα νότια της Κισάμου.
.... Ανεβήκαμε μια  απότομη κοιλάδα και φτάσαμε σε μια πηγή που αναβλύζει απο μια σπασμένη στέρνα, η οποία τροφοδοτείται απο μια δεξαμενή σκαμμένη στο βράχο. Ο αγωγός είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να περπατήσει μέσα σε αυτόν ένας άνθρωπος ελαφρά σκυμμένος. Κάποιοι χωρικοί που πότιζαν εκεί τα πρόβατα τους μου είπαν οτι μπορεί να περπατήσει κάποιος μέσα για μια ώρα περίπου και τον βγάζει στην άλλη μεριά του λόφου, κοντά στην κορυφή. Μια τέτοια απόπειρα δε φαινόταν να αξίζει τα κεριά που θα έπρεπε να κάψουμε. Εξάλλου δεν είχαμε μαζί μας και τόσα κεριά οπότε δεν έγινε έλεγχος της αλήθειας του ισχυρισμού.
Στην φώτο φαίνεται η πηγή και που η άλλη μεριά του λόφου στην Πολυρρήνια.
Από το άγνωστο βιβλίο του περιηγητή Stillman και σε μετάφραση Λίζας Εκκεκάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: