Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΡΗΤΗΣ 2021 "ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ"

Ο χαιρετισμός του αντιπρόεδρου του συλλόγου "Προβολής έργου Ειρηναίου Γαλανάκη" κ. Κατάκη Παντελή, κατά την τελετή αφής της φλόγας της λαμπαδηδρομίας που προηγήθηκε του 5ου Μαραθωνίου Κρήτης, στο προαύλιο του Δημαρχείου Κισάμου. 
- Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, υπήρξε κορυφαίος αναμφισβήτητα χάρη: α) στη σπουδαία μόρφωσή του, β) στην απλή και χαρισματική του ζωή, γ) στην καθαρή του σκέψη, δ) στην προσπάθεια προβολής του «εμείς» και όχι του «εγώ», ε) στης αγάπη για τον άνθρωπο, στ) στη θυσία και την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και ζ) στην προσήλωσή του στην παράδοση, στα ήθη καί έθιμα του τόπου, αλλά και στη λαϊκή τέχνη. 
Σημάδεψε και φώτισε την Κρήτη, την Ελλάδα και την Ευρώπη, με τα λόγια του και τα έργα του, όπως τα περιγράφει στην «Παρακαταθήκη» του, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Κρατείστε την αγάπη στον Θεό και την αγάπη στον συνάνθρωπο μας, που είναι οι βασικές εντολές του Ευαγγελίου.
Κρατείστε την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και μεταδώστε την στα παιδιά και στα εγγόνια σας.
Μην επηρεάζεστε από την αθεΐα και την παραλυσία της εποχής μας.
Να εκκλησιάζεστε τις Κυριακές να κοινωνείτε των Αχράντων Μυστηρίων.
Να προσεύχεστε στο εικονοστάσι και το τραπέζι του σπιτιού σας.
Να μελετάτε τον λόγο του Θεού,να τον διαδίδετε και να κάνετε την "άσκησή" σας στη χριστιανική ζωή, που μπορεί να φαίνεται στενή και περιορισμένη, αλλά είναι ζωή ποιότητας και σωτηρίας.
Να αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας, να τον βοηθάτε όταν βρίσκεται στη δυστυχία του, να συγχωράτε τα λάθη και να υπερασπίζεστε το δίκιο του, από το ψωμί εως την ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου.
Να προσεύχεστε για τον Επίσκοπό σας, για τους ιερείς σας και να τιμάτε τους γονιούς και τους δασκάλους, τους ανθρώπους της Πολιτείας, που διακονούνε την κοινωνική ζωή, να κρατάτε τις εθνικές παραδόσεις και να αγαπάτε την Πατρίδα  μας την Ελλάδα.
Να αγαπάτε τις όμορφες επαρχίες μας…».
Έφυγε για την αιωνιότητα ένας μεγάλος δάσκαλος για όλους, ένας σοφός, ένας ακάματος εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, με απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο, όπως φαίνεται μέσα από τη διδασκαλία και το έργο του.
Όλοι εμείς πρέπει να τον έχουμε σαν φάρο και σαν παράδειγμα στην ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: