Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Μπάλος 1960
Το προχθεσινό δημοσίευμα του Ντοκάκη ταρακούνησε πολλούς, μάλιστα  έκανε και μια βόλτα στα ΜΜΕ σχετικά με το κλείσιμο του πόρου στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Ταρακούνησε τους ευαισθητοποιημένους αλλά και τους πρόσκαιρα "εισπράκτορες" της περιοχής που νομίζουν οτι τα κάνουν όλα τέλεια. Για τον Μπάλο και την κατάσταση έγραψε ο Γιάννης Βιολάκη και το αναρτώ.
-Ο Μπάλος, ο επίγειος παράδεισος ντόπιων και επισκεπτών από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που μας γεμίζει τις "μπαταρίες" μας με την ομορφιά που εκπέμπει.
Ένας παράδεισος όμως, που χρειάζεται την προστασία, τόσο από εμάς τους απλούς επισκέπτες, όσο και από τους αρμόδιους, Δήμο, Φορέα διαχείρισης δυτικής Κρήτης και πολιτεία.
Έχουν γραφτεί τόσα πολλά άρθρα, έχουν γίνει τόσες συζητήσεις, έχουν δοθεί αμέτρητες υποσχέσεις, και όμως ακόμη είμαστε στο ίδιο σημείο, στον "Βιασμό" του παραδείσου μας.
 Ας γίνει λοιπόν και ένα κίνημα με την ονομασία “ SEA TOO”, για αυτές τις περιπτώσεις.
Το να αναφέρω διατάξεις, νόμους και κανονισμούς διαχείρισης του Μπάλου μας είναι περιττό. Μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή.
Θα σταθώ όμως σε ένα περιστατικό, μια παρότρυνση ενός επισκέπτη για την κατάσταση της λιμνοθάλασσας και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται σε αυτές της περιπτώσεις.
Η δημοσιοποίηση ενός προβληματισμού ή απορίας ή μιας πρότασης, δεν είναι εξ ανάγκη κακοπροαίρετη, δεν το αντιμετωπίζουμε ως αρνητική κριτική. Ίσα ίσα που πρέπει να του δώσουμε την προσοχή που τους αρμόζει.
Πρέπον είναι λοιπόν, να αφήσουμε τις όποιες κατά φαντασία ανενημέρωτες απαντήσεις προφορικού χαρακτήρα από διάφορους που δεν έχουν διαβάσει καν τις υποδείξεις του φορέα δυτικής Κρήτης  «Έχουμε ενημερώσει σχετικά το Δήμο Κισάμου και θέλουμε την καθολική απαγόρευση της χρήσης της λιμνοθάλασσας του Μπάλου για ένα,δύο, τρία χρόνια, μέχρι ότου ανακάμψει η περιοχή. Έχουμε συνεννοηθεί με το Δήμο ώστε να φτιάξει και να τοποθετήσει πινακίδες ότι απαγορεύεται το μπάνιο στη λιμνοθάλασσα» λέει ο κ. Λυμπεράκης, αλλά ούτε τον κανονισμό διαχείρισης του Μπάλου " ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ" που ισχύει από το 2003 εως το 2023, και να αρχίσουμε τις διαδικασίες προστασίας του παραδείσου μας, με ενημέρωση, διάλογο και συνεργασία.
Κανένας δεν πονάει τον τόπο του περισσότερο από αυτούς που μένουν σε αυτόν.
Ο Μπάλος μας χρειάζεται, είμαστε διαθέσιμοι να τον βοηθήσουμε;

Με απλά λόγια καλό είναι να ακούμε πρώτα τους επισκέπτες, αυτούς που έχουν την πρώτη εικόνα για την περιοχή μας, μετά να ακούμε αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω και πονάνε την περιοχή και τέλος καλό είναι οι "εισπράκτορες" του Μπάλου, που για πρώτη φορά πάνε εκεί, να μην ανοίγουν το στόμα τους γιατί λένε μόνο βλακείες. Τρία περιστατικά που μας εκθέτουν, έχουν συμβεί τον Μπάλο τον τελευταίο μήνα, και απο τους υπόλογους κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι... ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και αυτοί που βάζουν πρώτα το περιβάλλον και την διατήρηση της περιοχής, απο το κέρδος και την καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: