Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

ΤΟΠΟΛΙΑ

Συνεχίζοντας με τα τοπωνύμια των χωριών του δήμου Κισάμου, αντιλαμβάνομαι γιατί βγάλανε τα Τοπόλια με αυτό το όνομα. Η Λεύκα στα σλαβικά λέγεται τοπόλι, και όπως ξέρουμε ακόμα και σήμερα λεύκες υπάρχουν στο χωριό και μάλιστα πολλές. Είναι κατά τον Σπανάκη το μοναδικό ή ένα από τα μοναδικά σλαβοφανή τοπωνύμια και μάλλον οφείλεται στην αποίκηση που έγινε σε εκείνα τα μέρη το 961μ.Χ όταν κατέβηκε ο Νικηφόρος Φωκάς να "καθαρίσει" την Κρήτη απο τους αλλόθρησκους!!!!
Το ίδιο πιστεύει και ο Τωμαδάκης σχετικά με την ετυμολογία της λέξης Τοπόλια, ενώ ο Εμ. Λαμπρινάκης στην γεωγραφία του πιστεύει ότι η λέξη Τοπόλια σημαίνει τόπος λείος! (αν και το χωριό είναι κτισμένο σε πλαγιά και σε φαράγγι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: