Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Διάβασα το βιβλίο του Στέργιου Σπανάκη για την ετυμολογία της λέξης Γραμβούσα.
Το όνομα είναι νεώτερο ίσως Βενετσιάνικο, παλαιότερα όλες τις βουνώδεις χερσονήσους τις ονόμαζαν Κώρυκον και αυτό ήταν και το όνομα του ακρωτηρίου κατά Στράβων και Πτολεμαίο. Γράμβούσα την λέμε σήμερα και οι χάρτες των Βενετών το αναφέρουν Capo Buso. Μάλλον έτσι θα το έλεγαν ώσπου οι κρητικοί (γνωστες των ξένων γλωσσών) το μετέτρεψαν σε Άκρα=capo Μπούζα  Ακραμπούζα = Κραμπούζα=Γραμβούσα, κατά Gerola.
Ο καθηγητής Ν. Χατζηδάκης είχε διαφορετική άποψη και υποστηρίζει οτι η λέξη προέρχεται απο το φυτό Κράμβη=Κραμβόεσσα (τόπος με πολλές κράμβες = λάχανα)= Γραμβούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: