Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ή ΝΑΥΤΗΣ

         Πέτρος Καρμπαδάκης, Κώστας Παπαδάκης 
Ο Ναύτης γύρισε απο την Αμερική για μόνιμη εγκατάσταση στην Κρήτη το 1975-76. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή είπε ανάμεσα στα άλλα...
- Η λύρα δεν έχει σχέση με την Κρήτη, την έφεραν οι Καραμανλήδες  και οι Λαζοί μουσουλμάνοι το 1723 που ήρθαν στην Αμπαδιά στο Ρέθυμνος να βοηθήσουν τους Τουρκοκρητικούς. Ο πρώτος Χριστιανός που έπαιξε λύρα ήταν ο Θοδωρομανώλης το 1840 και αυτό γιατί ήταν φαμέγιος τούρκου. 
- Όταν ήμουν στην Αθήνα τσακώθηκα με τον Σίμωνα Καρά γιατί ήθελε να αναλάβει την διεύθυνση της κρητικής μουσικής. Τότε βγήκε διαταγή να μην παίζεται βιολί με κρητική μουσική απο το ραδιόφωνο, με την δικαιολογία οτι το κατ΄εξοχήν κρητικό όργανο είναι η λύρα.
- Το 1770 έκαμε 6 μήνες ο Κιόρος στα Σφακιά καλεσμένος του Δασκαλογιάννη, έβγαλε νέο χορό και νέα μουσική, τον ονόμασε πεντοζάλη γιατί ήταν η 5η επανάσταση εναντίων των Τουρκών και όχι επειδή έχει 5 βήματα αφού είναι γνωστό οτι έχει 12 και 12 στροφές όσοι και καπετάνιοι που θα ξεκινούσαν την επανάσταση. Δασκαλογιάννης- Πρωτόπαππας- Πατερογιώργης- Κουτρουμπάς-Χούρδος- Σαπόλης- Μανούσακας- Σρατίκος-Μπούρμπαχης- Σκορδύλης-Μπονατόγιαννης-Βάρδακας. Στο πεντοζάλι ως και το 1940 όταν το χόρευαν ο τελευταίος έρχεται πρώτος και σε κάθε στροφή φώναζαν και το όνομα ενός απο τους καπετάνιους.
- Ο πρώτος δίσκος με κρητική μουσική στην Αμερική ηχογραφήθηκε το 1928 από τον Χαράλαμπο Πιπεράκη. Το 1930 βγήκε ο πρώτος δίσκος στην Ελλάδα με κρητικά από τους Ροδινό και Μπαξεβάνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: