Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ

 
Οι επιγραφές από ανέκαθεν ειδικά στην αρχαία Ελλάδα καλύπταν το ευρύτατο φάσμα της ζωής των ανθρώπων, ήταν σύντομες και αφορούσαν οι περισσότερες τις μικρές ανάγκες ενός τόπου. Αργότερα όσο στέργιωσε η δημοκρατία, μιας και οι δημοκρατίες δεν είχαν τίποτα να κρύψουν από τους πολίτες και συγχρόνως έπρεπε να δίδουν λόγο σε αυτούς, έγιναν πιο πλούσιες σε "ειδήσεις". Τις έβαζαν πάντα σε δημόσιους χώρους, για θέαν όλων, και ανέγραφαν τις αποφάσεις της πόλης, τις συνθήκες συμμαχιών, προσφορές σε θεούς, τιμές σε ξένους και συμπολίτες τους, κανονισμούς λατρείας ναών, οριοθέτηση περιοχών, (όπως της Τυλίφου), και φυσικά αναφορές σε δημοσία έργα.
Στην Κίσαμο έχουμε βρει κάμποσες επιγραφές τέτοιες ειναι γνωστές...μια ακόμα πρέπει να προστεθεί στην συλλογή μας και θα πρέπει να την βάλουμε σε περίοπτη θέση για να μας θυμίζει τα χάλια μας και την αδιαφορία μας ....
Μεγίστη προσφορά στα νιάτα της Κισάμου.. γράφει η  μια η οποία ειναι για να τιμήσουμε τον μακαριστό Ειρηναίο εμπνευστή ανα την Ελλάδα των δημόσιων τεχνικών σχολών και φυσικά η μικρή για να θυμόμαστε την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό που εγκαινίασε το σχολείο.
Ένα μπράβο στο Δήμο που τις πρόλαβε απο τα χέρια των αλλοδαπών εργατών που θα τις έκαναν θρύψαλα.. και ας ελπίσουμε οτι θα φυλαχτούν για τους μεταγενέστερους...ιστορικούς.
Η σημασία των επιγραφών για την ιστορική έρευνα είναι κεφαλαιώδης, άσε που αποτυπώνουν και την εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: